Hirdetés

„Valahányszor Dél-Franciaországba, a tenger mellé érkezem, megejt a táj varázsa, s újból elmormolom magamban: a világnak ezt a részét a Mindenható jókedvében teremthette” – írja Sárközi Mátyás Pro­vence-ról és a francia Riviéráról. Az 1956 óta Angliában élő író, újságíró, aki feleségével negyedszázada tölti a nyarakat a Côte d’Azurön, most Kaiser Ottó fotóművésszel barangolta be a tájat, hogy személyes hangú útikalauzában vezessen végig bennünket a környék minden nevezetességén. Kettejük rendhagyó útikönyvét forgatva megismerhetjük mások mellett Nizza, Marseille vagy Avignon történetét, megtudhatjuk, hol gyártják a leghíresebb parfümöt, és azt is, hol és hogyan lett költő Kisfaludy Sándorból. A városok, a lenyűgöző táj és a benne élő emberek meseszerű történetei nem lennének teljesek, ha nem kapnánk egy kis ízelítőt a provence-i gasztronómiából, így a jó borokból és a francia konyha nevezetességeiből. Mindezt persze nemcsak szövegben, de gyönyörű képekben is.