Bartók Béla zeneszerző életét és munkásságát bemutató tárlat nyílt szerdán a Metró Galériában, a budapesti metró 2-es 3-as és 4-es vonalán közlekedő szerelvényeiben.

A május 22-ig látható tárlat Bartókról készült fényképek és különböző idézetek segítségével villantja fel az alkotó világának meghatározó elemeit.
    
A képek mellett többek közt Bartók írásaiból, leveleiből és műveinek szövegeiből olvashatnak részleteket az érdeklődők.
    
A Bartók Béla születésének 135. évfordulója alkalmából indított emlékév részeként nyílt tárlat egyik nagy erénye, hogy Bartók szellemisége és hagyatéka a sztenderd koncertlátogató közösségen túl szélesebb közönséget is elér – hangsúlyozta Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár a tárlat megnyitóján. 
    
Hozzátette: a kormányzat idén mintegy 940 millió, jövőre pedig 100 millió forintot fordít a Bartók-év programjaira, a metrókban látható tárlatot 3,2 millióval támogatták. 
    
Emlékeztetett ara, hogy tavaly Bartók Béla halálának 70. évfordulója volt, tehát idén január elsejével lejárt a Bartók-életmű 70 éves védettsége. „Magyarországnak és a magyar kulturális intézményrendszernek nagyon fontos kötelezettsége Bartók életművének gondozása, ápolása, társadalmasítása, bemutathatóvá tétele minél szélesebb közönségnek” – fogalmazott. Az államtitkár kiemelte: olyan évet sikerült létrehozniuk a legnagyobb kulturális intézményeknek, amelyek ezt a küldetést próbálják teljesíteni.
    
Kirschner Péter, a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület elnöke szerint a tárlat sajátossága, hogy a metró szerelvényeibe beáramló közönség nyerhet betekintést Bartók Béla életművébe a tablók megtekintésével. Mint mondta, azért is fordulnak nagy figyelemmel és tisztelettel Bartók Béla zeneszerző, zenetudós és zongoraművész felé, mert minden alkalommal felemelte a szavát az üldözöttekért, a megbélyegzettekért.
    
A Bartók Béla Archívum munkatársai által 2006-ban készített tárlat megújított változata tíz év után látható ismét a metrókocsikban.

(MTI)