Fotó: abbasite.com (képernyőfotó)
Hirdetés

Björn Kristian Ulvaeus Göteborgban született, de egy kelet-svédországi kisvárosban, Västervikban nőtt fel. Első együttesét tizenegy éves korában alakította, azután különböző tánc- és dixieland-zenekarokban bendzsózott és gitározott, majd a rock and roll ejtette rabul. Tizennyolc évesen egy rádiós tehetségkutató versenyen fedezte fel Stig Anderson menedzser, aki később az ABBA útját is egyengette. Ulvaeus katonai szolgálatának letöltése után üzleti és jogi tanulmányokat folytatott a Lundi Egyetemen, de zenei pályafutását sem adta fel. A népszerű Hootenanny Singers folkegyüttes tagjaként 1966-ban egy turnén kötött barátságot a „svéd Beatlesként” ünnepelt Hep Stars együttes billentyűsével, Benny Anderssonnal, és rögtön megírták első közös dalukat Isn’t It Easy to Say címmel. Az egyre inkább a szövegírás felé orientálódó Ulvaeus a hatvanas évek végén már szólólemezeket is készített, egyre több dalt írt Anderssonnal közösen, ezek közül többet a Hep Stars vitt sikerre.

1969-ben szinte egy időben szerettek bele két fiatal énekesnőbe, Ulvaeus egy tévéshow felvételén Agnetha Fältskogba, Andersson pedig Anni-Frid Lyngstadba, akikkel hamarosan az életben is egy párt alkottak. Gyorsan kiderült, hogy ők négyen a muzsikában is remekül kiegészítik egymást, menedzserük Stig Anderson lett.

Együttesük több évig formálódott, több nevet is kipróbáltak, mígnem 1973-ban a könnyen megjegyezhető, a tagok keresztnevére is utaló ABBA mellett maradtak. Kisebb sikerek után 1974 hozta meg a nagy áttörést, amikor Waterloo című dalukkal megnyerték az Eurovíziós Dalfesztivált, a kislemez csaknem hatmillió példányban kelt el. Az ABBA a popzene történetének egyik legsikeresebb és legnépszerűbb együttese lett, a hetvenes években a Volvo után Svédország legkelendőbb exportcikkének számított. Pályafutásuk során mintegy 400 millió lemezt adtak el, nevükhöz olyan slágerek fűződnek, mint az SOS, a Mamma Mia, a Fernando, a Dancing Queen, a Money, Money, Money, a Knowing Me Knowing You, a Name of the Game, a Chiquitita vagy a Take a Chance on Me.

Az együttes a nyolcvanas évek elejére elfáradt, mindkét házaspár elvált, a tagok mindinkább saját útjukat kezdték járni, és 1982-ben végleg feloszlottak. Ulvaeus egyszer azt nyilatkozta, hogy az ABBA muzsikája egyáltalán nem boldog zene.

„Valami megmagyarázhatatlan módon, a legmélyén valójában szomorú. Van benne valami északi melankolikus érzés. Tudod mi téveszt meg? A lányok hangja. Azt gondolom, ez az ABBA egyik titka. Amikor igazán szomorúak voltunk, akkor is vidámnak hatott a zenénk.”

Ulvaeus és Andersson Tim Rice szövegíróval kiegészülve 1983-ban kezdett a Sakk című musicalen dolgozni. A hidegháború idején játszódó darabot, amelynek középpontjában a sakkon kívül egy szerelmi háromszög áll, 1984-ben mutatták be Londonban, majd 1986-ban Amerikában, a magyarországi premierre 2010-ig kellett várni. Zenéje lemezen is siker lett, a One Night in Bangkok című dal Murray Head előadásában vezette a brit sikerlistát és Amerikában a harmadik helyig jutott. Angliában első lett az I Know Him So Well című duett is Elaine Page és Barbara Dickinson előadásában, a dalt feldolgozta Whitney Houston is.

1999-ben Londonban, a West Enden mutatták be az ABBA iránti nosztalgiára építő, az együttes dalain alapuló Mamma Mia! című zenés darabot, amely azóta a tíz legtöbbet játszott musical közé került. A mű 2014 óta fut a Madách Színházban, amely a világon először kapta meg a jogot, hogy önálló rendezésben, díszlettel és jelmezzel állítsa színre a musicalt. Andersson és Ulvaeus bábáskodtak a 2008-ban Meryl Streep, Amanda Seyfried, Pierce Brosnan és Colin Firth főszereplésével készült filmváltozat megszületésénél is, az egyik jelenetben néhány pillanatra Andersson is feltűnik a zongora mellett. A rendkívül sikeres film több mint 600 millió dollárt kaszált világszerte, így 2018-ban megérkezett a folytatás Mamma Mia! Sose hagyjuk abba címmel. A szerzőpáros 2013-ban a DJ Avicii társaságában írta meg a svédországi Malmőben megrendezett Eurovíziós Dalfesztivál himnuszát We Write the Story címmel.

Andersson és Ulvaeus 2002-ben megkapta a zenei szakemberek által odaítélt brit Ivor Novello Special International Award életműdíjat. Az ABBA 2010-ben bekerült a rockhírességek csarnokába, a világ egyetlen, az együttes történetét bemutató múzeuma 2015-ben Stockholmban nyílt meg, tavaly Londonban láthatták a rajongók az ABBA: Super Troupers című nagyszabású kiállítást.

Ulvaeus, aki Angliában számítástechnikai céget is alapított, második feleségével Stockholmban él. Bár jó egészségnek örvend, 2008-ban nyilvánosságra hozta, hogy hosszútávú memóriavesztésben szenved, az együttes frenetikus sikereire is csak töredékesen emlékszik.

Az ABBA a rajongók által várva várt feltámasztását többszöri halasztás után 2020-ra ígérik, harminc év után két új dal és virtuális turné formájában. A dalokat a digitális technika segítségével nem mostani, hanem 1979-es külsejükkel adják majd elő. A pontos dátumot továbbra sem lehet tudni, Ulvaeus csak annyit árult el, lehet hogy lehetséges az is, hogy egy egész új albummal is előrukkolnak.