Hirdetés

Poroszló nyáridőben a Tisza-tó talán legpezsgőbb települése. A vendéglátóipari egységek zöme a Fő úton helyezkedik el, kezdve a népszerű Rétesháztól a Sarokház cukrászdán át a Haltanya névre keresztelt halbüféig. Vannak azonban a településen, illetve annak vonzáskörzetében rejtett kincsek is. Ezek egyike a Füzes sajtműhely, amely elsősorban a 15 jól tartott, boldog tehén tejéből készített sajtféleségeit árusítja. A hely honlapján érdekes történet olvasható a füzesi sajtkészítés gyökereiről, ami a Bandi nevű hortobágyi betyár által egy francia kereskedőtől zsákmányolt, majd hosszú idő múlva a település kántora által felfedezett és hasznosított receptekre vezethető vissza. A műhelyben a sajtokon kívül kínálnak többféle reggelit a konfitált kacsacombból készített rillette-től a humuszon, paninókon át az omlettig, továbbá brunch keretében túrós csuszát, grillezett gomolyát és a Magyarországon viszonylag ritka sajtfondue-t. Meglepő, de kizárólag ultrakommersz sört tartanak, továbbá néhány jobbacska bort, kézműves szörpöt és kávét.

Kissé későn, zárás előtt fél órával érkeztünk, így csak egy tonikos presszót meg egy cappuccinót ittunk helyben, a Hortobágyi napkorongból, a Betyárok kedvencéből, valamint az olasz burrata által ihletett Burenyica névre keresztelt töltött parenyicából hazavitelre vásároltunk. Otthon azonban mindegyiket megkóstoltuk, és nem kellett csalódnunk. Abban maradtunk, hogy ha ismét eljutunk ide, akkor nem hagyjuk ki a helyi kézműves sajtokból készült fondue-t sem.

Korábban írtuk