A balatoni borok és a helyi gasztronómia kerül a középpontba az idei Borfesztiválon szeptember 6. és 9. között a megújuló budai Vár teraszain. A Balaton MOST program célja, hogy négy évszakossá formálja a balatoni turizmust, megmutatva, hogy a magyar tenger nem csak nyáron, hanem egész évben sokféle izgalmas élményt kínál az oda látogatóknak.

Fotó: MTI (archív, illusztráció)

Fotó: MTI (archív, illusztráció)

Immár 27. alkalommal nyitja meg kapuit a Budapest Borfesztivál. Hazánk legpatinásabb borászati seregszemléjén idén több mint 150 hazai és külföldi termelő kínálja borait, fókuszban a Balatonnal. 

E tematika kerül terítékre a MOM Kulturális Központban szeptember 3-án zajló Boregyetemen is, számba véve a jellegzetes balatoni szőlőfajtákat, felsorakoztatva számos borászt és szakmai szervezetet. 

Az idei Borfesztiválon is találkozhatnak az érdeklődők az „egyet fizet, kettőt kap” alapon zajló Pár Borpár kóstolókkal, ezek során a termelők két-két olyan bort mutatnak meg, melyek csak egyetlen jellemzőben különböznek egymástól. Ily módon a látogatók demonstratív módon tapasztalhatják meg a dűlők, az évjáratok vagy az érlelési módok jelentette különbségeket.

A VinAgora Taste of Hungary nevű prémium válogatás célja annak bemutatása, hogy milyen egy klasszikus, etalonnak tekinthető olaszrizling, kékfrankos, bikavér, rosé, villányi franc, aszú, és más karakteres borstílus. A VinAgora Nemzetközi Borverseny érmes tételeiből összeállított szelekció tehát a magyar bor sajátos definíciójára törekszik, elsősorban, de nem kizárólag a külföldi érdeklődőket célozva.
Idén debütál a Borfesztiválon a Vinometer online borkóstoló alkalmazás. A program szakértői tematikus kóstolási útvonalakat állítanak össze az érdeklődők számára, akik minden állomáson, azaz standnál megkóstolhatnak és értékelhetnek is egy-egy, az alkalmazás által ajánlott tételt. A legjobbra értékelt borok közül minden nap végén kisorsolnak egyet.

Természetesen a Borfesztiválon idén is lesz szüreti felvonulás, valamint népzenei és néptáncgála. A táncos-zenés forgatag szeptember 9-én, vasárnap 12.30-kor indul a Szentháromság térről.

A zene is elmaradhatatlan része a Borfesztiválnak. Idén fellép mások mellett a Tárkány Művek, Marko Marković (Boban Marković fia), a Rafael Márió Trió, a Stúdió 11, vasárnap pedig a népzenéé a főszerep többek között a Zagyva Bandával, a Gatyamadzag együttessel és a Vadrózsák Néptáncegyüttessel. Aki megéhezik, válogathat a hagyományos fesztiválkonyha, a korszerű street food és az ínyenc különlegességek között.

A vállalkozó kedvűek próbára tehetik ismereteiket, képességeiket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Borászati és Alkoholos Italok Igazgatóságának munkatársai segítségével. A borkvíz során – mivel az Agrárminisztérium 2018-ast a Kékfrankos évének nyilvánította – kékfrankosok kóstolásán keresztül ismerhetik meg a játékosok a fajta jellegzetességeit, emellett a balatoni fajták illatjegyeit rögzíthetik egy sajátos illatfelismerő teszt segítségével. 

A 27. Budai Borfesztiválról bővebb információ található a www.aborfesztival.hu oldalon.