Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
Hirdetés

Kitiltották a Katona József Színházból az egyik szerződéses munkatársat, mivel a budapesti teátrum vezetőségének tudomására jutott, hogy „több esetben is erkölcsi határokat átlépő módon viselkedett a színház dolgozóival” – közölte az intézmény a Facebook-oldalán.

Szerdán délután aztán közzétették Gothár Péter rendező bocsánatkérő nyilatkozatát is.

„Egy évvel ezelőtt erkölcsileg elfogadhatatlan módon közeledtem színházunkban egy munkatársnőmhöz. Pár nappal később bocsánatot kértem és kaptam tőle. Most, hogy ez az eset a színház s azon keresztül az ország nyilvánossága elé került, szeretném bocsánatkérésemet nyilvánosan is megismételni. Nagyon sajnálom, ami történt. Ahogyan azt is, hogy nyers stílusommal, rossz modorommal vagy erkölcsileg kifogásolható viselkedésemmel valaha bárkit megbántottam” – olvasható Gothár Péter közleményében.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében azt írta, hogy Gothár Péter, az intézmény tanára szerdán megkereste az egyetem vezetőjét és etikai vizsgálatot kért önmaga ellen. 

„Az egyetem vezetősége haladéktalanul kezdeményezte eseti etikai bizottság felállítását. A vizsgálat lezárultával az eredményről tájékoztatjuk az egyetem polgárait és a közvéleményt” – közölte az SZFE.

A Katona József Színház kedden a Facebook-oldalán hozta nyilvánosságra az egyik szerződéses munkatársuk kitiltásáról szóló hírt. Mint írták, a sértettek írásbeli bejelentése alapján az üzemi tanács megbeszélést hívott össze, amelyen a résztvevők egyhangúlag elítélték a történteket, és vizsgálóbizottság felállítását kérték.

Az igazgatóság felállította a vizsgálóbizottságot, külső szakértők bevonásával lefolytatta az eljárást, és azonnali hatállyal arról döntött, hogy az érintett szerződéses munkatárs keddtől nem léphet az intézmény területére. A színház a továbbiakban befejezi vele a közös munkát – tették hozzá a közleményben, amelyben azonban nem nevezték meg a kitiltott személyt.

Közölték: a társulatot az eset mélyen megrázta, a vezetőség pszichológus segítségét ajánlotta fel az ügy feldolgozásához.

A színház „a vizsgálóbizottság felállításával és a fenti lépések megtételével az ügyet lezártnak tekinti, arról a későbbiekben sem a vezetőség, sem az intézmény munkatársai további nyilatkozatot nem adnak” – írták, megjegyezve: az érintett kollégák kifejezett kérése volt, hogy nevük ne kerüljön nyilvánosságra.

Gothár Péter pályája elején a Magyar Televíziónál volt rendezőasszisztens. 1974-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán film- és tévérendezői szakon. 1975–1979 között a Magyar Televízió rendezője, 1979–1992 között a kaposvári Csiky Gergely Színház főrendezője volt. 1993-tól mostanáig a budapesti Katona József Színházban rendezett. 2002 óta a Színház- és Filmművészeti Egyetem tanára, 2007-ben az egyetem tiszteletbeli doktor címet adományozott neki.

Politikai szerepet is vállalt: 1994-ben az SZDSZ országgyűlési képviselőjelöltje volt.

Elismerései: Balázs Béla-díj (1987), Magyarország Érdemes Művésze díj (1990), Kossuth-díj (1997), A Nemzet Művésze díj (2014)