Magyarországnak különösen érdeke volt, hogy ez az egyetem itthon jöjjön létre, hiszen Budapestnek ezáltal egyfajta kulturális központ jellege alakulhat ki, másrészt pedig csak előnyünk származhat abból, ha az Európai Unió döntéshozói között majd olyanok ülnek, akik valamilyen módon kötődnek hazánkhoz – nyilatkozta lapunknak Szekér Bálint, az Andrássy Egyetem kancellárja.

A magyar diákok mellett ugyanis egyenlő arányban vehetnek részt az oktatásban a német nyelvterületekről és Közép-Kelet-Európa országaiból érkező hallgatók is. Jelenleg összehasonlító állam- és jogtudomány, nemzetközi gazdasági kapcsolatok, valamint a Közép-Európa-tanulmányok szakirányon folyik az oktatás, de mindhárom esetében kiemelkedő szerepe van a diplomáciai képzésnek is. Az oktatási programok kidolgozásában egyébként a partnerországok delegált képviselői is részt vesznek, sőt a színvonalat a neves külföldi és magyar professzorokból álló tanári kar is garantálja.

– Ahhoz, hogy valaki jól megállja a helyét az egyetemen, megfelelő nyelvtudásra és ismeretanyagra van szüksége – mondta a kancellár. Terveink szerint előkészítő, úgynevezett nulladik félévet indítanánk azoknak, akik úgy érzik, hogy nem elég felkészültek, vagy nincs meg a biztos nyelvtudásuk. Sokakat éppen a nem megfelelő nyelvtudás miatt kellett elutasítanunk tavaly. Nálunk ugyanis nem a nyelvvizsga számít, hanem saját magunk ellenőrizzük le a jelentkező képességét az írásbeli vizsgán, sőt a szóbeli felvételi is német nyelven zajlik. A következő félévre május 31-ig lehet jelentkezni, de a különböző ösztöndíjprogramok határideje folyamatosan jár le. Naponta érkeznek hozzánk a jelentkezési lapok, s úgy tűnik, hogy a 75-100 helyre többszörös lesz a túljelentkezés.

Az Andrássy Egyetem jelenleg a közalapítvány irodájában, a Magyar utcában tartja az előadásait, de a következő tanévet már a végleges helyükön, a Magyar Nemzeti Múzeum közelében található, egykori Festetics-palotában kezdhetik el. Erre az épületre nemcsak a hallgatói létszám növekedése miatt van nagy szüksége az egyetemnek, hanem a rengeteg, általuk szervezett közérdekű program megtartásához is.

– Nagyon sok tervünk van a jövőre nézve – mondta Szekér Bálint -, hiszen például nyári egyetemet indítunk és az Európai Unióra különféle felkészítő tanfolyamokat és kurzusokat szeretnénk tartani. Arra, hogy a csatlakozás után mire számíthatnak például a kis- és középvállalkozók, egy szakfórumot tervezünk létrehozni, ugyanis nagyon nagy információs igény mutatkozik ezen a területen. De szervezünk olyan találkozókat is, ahol egy-egy uniós ország képviselője beszámol a saját tapasztalatairól és problémáiról. Reméljük, hogy az egyetem szelleme méltó folytatója lesz annak a tradicionális hagyománynak, amelyet a második világháborúig a prágai Károly Egyetem képviselt.