Hirdetés

A brit 5-ös csatornán két évvel ezelőtt futott Celebs in Solarity magyar verziójának a lényege, hogy négy híresség – jellemzően nem Kossuth-díjas művészek vagy agysebészek – öt napra beköltözik egy-egy apró konténerlakásba, mi pedig kívülről nézhetjük, mit hoz ki belőlük a magány és a kütyük, külső információk és mindenféle időmérő eszköz nélküli, teljesen steril környezet. Hogy végül meddig maradnak bent a dobozban, az természetesen csak rajtuk áll: a falra felszerelt piros pánikgombot bármikor bárki megnyomhatja, vállalva, hogy ezzel a játék számára véget ér.

A valóságshow első hetében Berki Krisztián, Lakatos Márk, Megyeri Csilla és Molnár Nini, a második etapban Eke Angéla, Farkas Alexa, Henry Kettner és Mischinger Péter feszegetik ily módon önmaguk határait. A nyolc névből legalább hármat valószínűleg csak egy szűkebb réteg ismer, az ő beválogatásuk miatt külön piros pont jár a műsor szerkesztőinek, mert így legalább a csatornáról csatornára keringő, állandósult celeb-újrafelhasználástól mentesülhetünk némileg. Már persze ha hajlandóak vagyunk az életünkből esténként negyven percet szánni erre a különös emberkísérletre.

Mert hogy kísérlet ez a javából, azt a készítők a formátummal is világossá tették. A bekamerázott konténerekben önmagukat még egy kis kézi felvevővel is detektorozó hírességek aktuális monológjait, lelkiállapotát nemcsak a műsorvezető Papp Gergő igyekszik analizálni, hanem egy pszichológus szakértő Skultéti-Szabó Katalin is – ő a bezártság és az ingerszegénység pszichére gyakorolt hatásairól beszél, igaz, egyelőre nem túl izgalmas módon. Kettejük párosa így sajnos elég kevés színnel működik, mondhatni, alig tesznek hozzá valami pluszt az egyes epizódokhoz. De talán ez nem is feltétlenül feladatuk. A nyilvánvaló cél, hogy inkább a „majmok a ketrecben” vigyék el a show-t, akik remélhetően nemcsak kiborulnak a tétlen öt nap során, de a féltett családi titkaikat is megosztják a nézőkkel, és a hasonló műsorok logikája szerint az álarcukat levetve megmutatják a valódi személyiségük meglepően pozitív vagy váratlanul negatív oldalait is.

A kóros szereplési vágytól fűtött és ilyen szempontból minden pillanatában önazonos Berki Krisztiánnak ez már csuklóból megy az első napon, Lakatos Márk folyamatos pózolása kissé fárasztó, a két fiatal hölgy problémái és Celebcellában való léte pedig szinte teljesen érdektelen. Legalábbis egyelőre, hiszen a műsor szempontjából az volna üdvös, ha az idő előrehaladtával  teljesen kifordulnának önmagukból, vagy minimum sírva követelnék a kimenekítésüket. Hogy megéri-e a sok ezer Insta-poszttal és YouTube-videóval felépített imázst rombolni egy ilyen „csodálatos önismereti utazás” miatt, és mi, nézők is tanulhatunk-e valamit mindennek láttán, kétséges. A kárörvendő szórakozás inkább elképzelhető. Mert amíg másokon nevethetünk, szánakozhatunk vagy felháborodhatunk, magunkat is jobb, nemesebb, okosabb embernek gondolhatjuk. Ezért élednek fel újra és újra a hasonló „kukkolós” műsorok a Nyerő Párostól a Való Világig. Amiket ugyan senki nem néz, mégis mindenki tudja az aktuális kísérleti nyulak nevét.

Korábban írtuk