Fotó: Vadai Szabolcs/Demokrata
Hirdetés

A Szépművészeti Múzeum következő, április közepén nyíló grandiózus kiállítása II. Amenhotep fáraó sírjának feltárását idézi meg mintegy 140 műtárggyal és a Királyok völgyében megtalált sírkamra méretarányos rekonstrukciójával. Nyár elején nyílik az Albrecht Dürer és kora című kamaratárlat, ami a XV.-XVI. századi, a múzeum gyűjteményeiben szereplő német rajzokból válogat: a gótika világától a reneszánszon át egészen a manierizmusig ível majd a kiállításon bemutatott anyag. 

Néhány évvel ezelőtt már nagy sikerű kiállítást rendezett a Szépművészeti a középpontban Cézanne és elődei kapcsolatával, idén ősszel azonban Cézanne-tól Malevicsig címmel a francia mester modernizmusra gyakorolt hatását ismerheti meg a közönség: az új tárlat az absztrakció kérdését vizsgálja. A mintegy félszáz Cézanne-művet felvonultató kiállításon Piet Mondrian, Kazimir Malevics, Paul Klee, Bortnyik Sándor és Moholy-Nagy László alkotásait, összesen több mint száz festményt, szobrot, grafikát mutatnak majd be. 

Közben lezárul a Szépművészeti Városliget felőli szárnyának rekonstrukciója az év második felében, a Régi Képtár Európai művészet 1250-1600 című állandó kiállításának folytatásaként pedig ősszel nyílik majd az új állandó, a XVII-XVIII. századi művészetet felölelő kiállítás.

Áprilistól a Magyar Nemzeti Galériában Vágyott szépség címmel a preraffaelita mozgalmat átfogóan bemutató tárlat nyílik a Tate Britainnel együttműködésben: Rossetti, Millais és Waterhouse főműveit is felvonultató kiállítás kísérőtárlata a preraffaeliták magyarországi hatását kutatja, többek között Gulácsy Lajos, Rippl-Rónai József, Helbing Ferenc és Ferenczy Károly munkáit állítva párhuzamként. A trianoni békediktátum 100. évfordulójáról az MNG vándorkiállítással és kamaratárlattal is megemlékezik, Varga Nándor Lajos Magyar múlt című kiállítása negyven metszetet mutat be a csodaszarvas legendájától a trianoni békekötésig, a magyar történelem fordulópontjait felölelve. A tárlat június 4-én nyílik. 

Októberben Sean Scully, a kortárs képzőművészet egyik legnevesebb absztrakt művészének életművét ismerheti meg a közönség mintegy 60 monumentális festményen, papírmunkán, plasztikán és fotóműveken keresztül: a kelet-közép-európai régióban először hazánkban mutatják be retrospektív igénnyel Scully életművét. November elején Szinyei Merse Pál születésének 175., halálának 100. évfordulója alkalmából nyílik kiállítás, majd az MNG Jelenkori Gyűjteményének új szerzeményeinek kiállítása válogat az elmúlt másfél évtizedben beszerzett több mint ezer műtárgy legjavából. A múzeumokban ugyanakkor folytatódnak a jól ismert népszerű programok, a Múzeum+, a Textúra, és a MiniTextúra is. 

A Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeumban a Made in Asia című centenáriumi kiállítás jelenleg is látható, egészen decemberig, a Vasarely Múzeum pedig kétnapos rendezvénnyel tiszteleg az Artpool Művészetkutató Központ megalakulásának négy évtizedes jubileuma előtt, később pedig nemzetközi op-art művekből rendez tárlatot. Baán László elmondta azt is, hogy a Szépművészeti Múzeumot a tavalyi évben mintegy félmillió, az MNG tárlatait pedig 400 ezer érdeklődő kereste fel, a napokban záró Rubens-kiállítás pedig várhatóan 150 ezernél is magasabb látogatószámmal büszkélkedhet. 

Fotó: zenehaza.com

Baán László a Liget Budapest projekt miniszteri biztosaként kitért arra, a kormány szándéka nem változott, vagyis továbbra is tartja magát ahhoz, hogy a fővárosi önkormányzat egyetértése hiányában nem kezd fővárosi beruházást. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a jövőben ne látná a lehetőséget egy olyan kompromisszumra, ami lehetővé teheti a Liget projekt teljes körű megvalósítását, közölte Baán László, majd kiemelte, nem keresnek másik helyszínt az Új Nemzeti Galériának, ugyanis a nemzetközi tervpályázaton nyertes japán SANAA építésziroda nem akárhova, hanem éppen ebbe a környezetbe tervezte. 

Kiemelte azt is, ha a fővárosiak véleményét valós tényekkel kapcsolatban kérik ki, úgy hetven százalékuk támogatja a Liget Budapest projekt egészének megvalósítását. A miniszteri biztos hozzátette, 2020 második felében nyitja meg kapuit a Liget Budapest projekt keretében újjáépített komáromi Csillagerőd, és folyamatban van az Országos Restaurálási és Raktározási Központ múzeumtechnológiai berendezése is. Nyáron megnyílik a Dózsa György úti mélygarázs, fölötte pedig zöld sétány létesül. A világ két legjobb középületének választott Magyar Zene Háza és a Néprajzi Múzeum jövőre már szerkezetkész lesz.