Budapesten 12, országszerte további tíz helyszínen zajlanak majd a magyar dal napja rendezvénysorozat programjai. A szervezők tervei szerint a jövőben minden évben szeptember második vasárnapján jelentkezik a koncertsorozat.

„A magyar dalnak a 60-as évektől nagyon fontos volt a szerepe: üzenetek voltak. Amit nem mertünk kimondani, azt sokszor a dalokból mertük meghallani. Meg kell próbálnunk megünnepelni azt, ami közös érték, beleértve a százéves, a nyolcvanéves, a húszéves és az ötnapos dalokat is. Legyen a magyar dal napja ennek az ünnepe, hadd ünnepeljék meg az emberek – ha szeretik – a magyar dalt, és hadd ünnepeljék meg a muzsikusok, hogy együtt tudnak játszani” – fogalmazott az ötletgazda, Presser Gábor.

Budapesten már egy nappal korábban, szombaton utcazenészek hívják fel a figyelmet a város több pontján a vasárnapi rendezvényekre. Szeptember 13-án a Magyar Könnyűzeneszerzők és Szövegírók Egyesülete a Zöld Pardonba szervez koncertet, itt többek közt Jamie Winchester, a Pál Utcai Fiúk, a Kiscsillag, Pétery Bori, a Kaukázus és a Belmondo lép fel.

A Feneketlen-tó partján a gyerekeket a 100 Folk Celsius és Gryllus Vilmos várják, nem messze, a Budai Parkszínpad előtti parkolóban pedig este a 60-as, 70-es évek slágereiből rendeznek utcabált.

A magyar dal napjához a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem is csatlakozott, így a Zeneakadémián az egyetem hallgatói és tanárai adnak majd komolyzenei koncerteket. A Vígszínházban este nyolc órától gálaesttel ünneplik a magyar dal napját, ahol a színház legnépszerűbb musicaljei: a Padlás, a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról és a Dzsungel könyve slágerei szólalnak meg az alkotók és a Vígszínház művészeinek előadásában.

A Művészetek Palotája előtt felállított sátorban a Magyar Jazz Szövetség művészei koncerteznek, a belvárosi Gödörben pedig közel negyven alternatív zenei együttes saját számai mellett a magyar underground történetéből is ízelítőt ad.

Az óbudai Fő téren népzenei együttesek, többek közt a Kaláka, Ferenczi György, a TÉKA, a Makám és a Csík zenekar lép fel, a közeli Zichy-kastélyban pedig olyan veterán blues művészek, mint Takáts Tamás, Török Ádám és Charlie adnak koncertet.

Vidéken Kecskeméten, Dunaújvárosban, Egerben, Várpalotán, Győrben és Miskolcon is lesznek koncertek, utóbbi helyszínen az első magyar rock múzeum alapkövét is elhelyezik.

A szervezők szeretnének a nemrégiben elhunyt Cseh Tamás emléke előtt is tisztelegni, ezért arra kérik a fellépő művészeket, hogy minden helyszínen hangozzon el az előadóművész egy dala. Az eseményről a Magyar Televízió folyamatosan tudósít majd szeptember 13-án és élőben közvetíti a vígszínházi gálaestet.

(InfoRádió)