Ugyanezen az estén az elektronikus zene rajongóit – a már korábban bejelentett nevek mellett – az Elvis Presley „Little Less Conversation” című dalának remixével világhírűvé vált JUNKIE XL is a VOLT vendége lesz.

Életre szóló élménnyel gazdagodhat az, aki ellátogat az EARTH WIND & FIRE exprerience showjára július 4-én, a soproni VOLT Fesztiválra. A világ legfontosabb funky zenekara idén ünnepli megalakulásának negyvenedik évfordulóját az Earth Wind & Fire legsikeresebb számait jegyző Al McKay tiszteletére összeállított Al Dente című albummal és egy frenetikus soproni koncerttel, ahol a legendás chicago-i együttes egyszerre tizenöt zenész játékával fogja mozgatni közönségét a funktörténet aranykorának legemlékezetesebb darabjaival. A funky és az r’n’b műfaját a hagyományos afrikai kalimba zenével felpezsdítő Earth Wind & Fire 1969-ben jött létre, a máig együttest vezérlő Maurice White és nála kilenc évvel fiatalabb öccse, Verdie családi kötelékében. Philip Bailey kongás-énekessel valamint a gitárzseni Al McKay-el kiegészülve az Earth Wind & Fire klasszikus korszaka köszöntött be a 70-es évek közepén olyan felejthetetlen, örökkévaló slágerekkel, mint a September, a Boogie Wonderland, a Let’s Groove, a Shining Star, a Mighty Mighty, az After the Love Has Gone vagy a Kalimba Story. Negyven éves története során a Miles Davis és James Brown jazzes hangjait is profiljába építő hétszeres Grammy-díjas együttes a soul, az r’n’b és a funky legprofibb zenészeit nevelte ki, mint például Michael Bael, Sonny Emory, Larry Dunn, Wade Flemons vagy Ralph Johnson.

Idén nyáron a VOLT Fesztivál közönsége egy csodálatos utazást tehet a ’70-es, ’80-as évek funk Amerikájába, ahol minden narancsszínű Chevrolet Covetteből, gyorséttermi jukeboxból és a mikrofonfej szalonból Miles Davis kedvenc zenekara, a zseniális Earth Wind & Fire szólt, akik immáron a Rock’n’roll Hall of Fame tagjaiként érkeznek Sopronba, egy vérpezsdítő funky buli ígéretével.

Ugyancsak a VOLT szombati programját erősíti a Holland JUNKIE XL vendégszereplése, aki évekkel ezelőtti Elvis Presley-feldolgozásával vált világhírűvé. JXL, a nívós holland elektro iskola ünnepelt big beat művésze húsz éves karrierje során olyan nagy nevekkel működött együtt, mint Dave Gahan a Depeche Mode-ból, Robert Smith a The Cure-ból vagy Chuck D. a Public Enemyből, valamint olyan nagy zenekarok mellé állt széles műfaji skálán mozogva, mint a Sepultura, a Fear Factory és a Dog Eat Dog. Holkenborg és a Junkie XL remix listáján olyan világhírű előadók szerepelnek, mint a Scissor Sisters, a Rammstein, a Bloc Party, Britney Spears, Justin Timberlake és a Coldplay. A rangos listáról nem hiányozhat a külföldön legismertebb magyar elektro zenész, Yonderboi neve sem, akivel a Junkie XL kölcsön mix szerződést kötött; Yonderboi a Junkie XL Today című számának átkeveréséért cserébe Holkenborg, Yonderboi People Always Talk About the Wheatherjének átiratát készítette el. Azonban van egy szám, amitől a magyar rajongók még a Yonderboi feldolgozásánál is jobban beindulnak, ez pedig a Junkie XL Little Less Conversation című száma, amit Tom Holkenberg Elvis Presley azonos című számából kevert ki, a legendás Elvis szám első legális mixeként. A 2002-es futball világbajnokságra készített Elvis-mix egy sportmárka reklámban járta be a világot, megismertetve mindenkivel a Junkie XL munkáit, amely az utóbbi tíz évben a formációt vezető Tom Holkenborgon túl, az Urban Dance Squad-os rapper Rude Boy, Renee van der Zee gitáros, Baz Mattie dobos és DJ Frankie D. nevét rejti magában. Az eddig öt nagylemezt megjelentető, alkotói vonalon a The Chemical Brothers-el, a Crystal Method-al és a Propellerheds-szel rokon Junkie XL júliusban Sopronban erősíti tovább a holland-magyar elektro kapcsolatokat egy energikus big beat bulival az idei VOLT Fesztiválon.