Magyarországon hazug a színházi világ, tombol a dilettantizmus, a színészek pedig nem mernek szólni – mondta Gáti Oszkár az interjúban azt követően, hogy a Győri Nemzeti Színház társulati ülésén bejelentette: otthagyja a társulatot, és a jövőben nem kíván színházban játszani. – 40 évet eltöltöttem ezen a pályán és társaimmal együtt annyi megalázásban, csalásban, hazugságban volt részünk, és van a mai napig, ami ellen nem tudunk védekezni, mert egzisztenciálisan ellehetetlenülünk. Azt hazudjuk, hogy jó helyen vagyunk, jól érezzük magunkat, jó a szerepünk, jó a fizetésünk, jól bánnak velünk, jól szólnak hozzánk. Mert, ha azt mondjuk, hogy ez a szerep nem nekem való, ezt én nem akarom, ezt szeretném, kevés a fizetésem, nem tudok megélni, nem tudok a színészházban aludni, mert mocskos, a rendező készületlen, a második rendező alkalmatlan, a díszlet olyan, hogy nem lehet bemenni a színpadra és nem lehet kijönni, és ha az ember véleményezi a munkáját és a munkakörét, akkor annyi, vége van. Ezen az ominózus társulati ülésen Bede Fazekas Csaba érdemes művész, a színház örökös tagja, a város díszpolgára fölállt és képzeletbeli kalapját megemelte előttem és az egész társulat előtt megköszönte, hogy én ezt elmondtam és igazat adott nekem. Még aznap este sms-ben az igazgató úr megfenyegette őt. Ha itt lett volna az új igazgató, nem mertél volna fölállni, és majd mint művészeti tanácsadó teszek alátok, ti, színészek. Tetszett ezt hallani? Hát hogy lehet megfenyegetni így egy embert csak azért, mert azt mondta, hogy a király meztelen?!

Hát ebben élünk mi itt, nemcsak ebben a színházban, az összes színházban – tette hozzá a színész.

Hegedűs D. Géza szerint az a legnagyobb baj, hogy a politika határozza meg a mindennapjaikat. Törvényben biztosíttatná a jogot egy szakmai bizottságnak, hogy megvétózza az önkormányzatok politikai alapon való igazgatóválasztását, azt szeretné, hogy a művészi munka ne legyen kiszolgáltatva egyéb érdekeknek. Az önkormányzatoknak a pályázat kiírásánál szakmai szempontból is véleményeztetni kell azokat – mondja a MASZK Színész Egyesület elnöke, példaként pedig a székesfehérvári Vörösmarty Színház esetét hozta fel, ahol szerinte az önkormányzat csak látszólag volt kíváncsi a véleményükre, hiszen már megvolt a saját politikai szempontjaik alapján kiválasztott jelöltjük, akit természetesen a közgyűlésben többségben lévő képviselők megválasztottak.

– „Ez így egy cirkusz, visszaélés a szakmai tudásunkkal. Azt szeretnénk, ha a szakmának vétójoga is lenne, és hogy a nagy múlttal és szaktudással rendelkező művészeket ne tapasztalatlan emberek irányítsák” – fogalmazott Hegedűs D. Géza a Blikkben.

(MR)