Hirdetés

61 évvel első magyarországi premierje, majd 1986-os felújítása után Dürrenmatt „tragikus komédiája” visszatért a Vígszínházba. Az öreg hölgy látogatása izgalmas krimi, bátor, formabontó színdarab, amely igazi csapatmunkára ad lehetőséget. Rudolf Péter igazgató-rendező talán ezért is választotta az új évad első bemutatójának, a történetet mai közegbe helyezve, aktuális erkölcsi-társadalmi kérdéseket feszegetve.

Adott egy valaha szebb napokat látott, de mára elszegényedett közép-európai kisváros, Fingen. A gyárak bezártak, az üdülőközpont üres, a polgárok segélyből vegetálnak, miközben az ország és egész Európa virágzik. Az emberek már csak a csodában bíznak, ami meg is érkezik a város egykori szülötte, a milliárdos Claire Zachanassian személyében, aki negyven év után ellátogat Fingenbe. Az asszony hajlandó megmenteni a települést, egy feltétellel: egymilliárd euróért cserébe valaki ölje meg egykori szeretőjét, Alfred Illt, aki egy érdekházasság miatt szakított a terhes lánnyal. A lakosság felháborodással utasítja vissza az ajánlatot, de az öreg hölgy még vár…

Innentől a cselekmény egy görög sorstragédia logikája szerint halad a várható végkifejlet felé. A lakók nem bírnak ellenállni a pénz csábításának, és eljutnak köztiszteletben álló társuk kollektív meggyilkolásáig. A közösség, amely valaha az erkölcs nevében állt Ill mellé Claire kiközösítésekor, most az erkölcs nevében ítéli el a férfit.

Bagossy Levente minimál díszlete a sivárság, lepusztultság szimbóluma, akárcsak Füzér Anni jelmezei – kivéve az öreg hölgy pazar ruhatárát. A színészi gárda kiváló, a mellékszereplők közül a sajtósok kifejezetten jól balanszírozzák a tragikumot. Kiemelkedik Kőszegi Ákos karakteres polgármestere és Fesztbaum Béla lojális tanárfigurája. Hegyi Barbara Claire-je jelentős alakítás, mégis hiányérzetet okoz, a hősnő kegyetlensége és kiábrándultsága alig jelenik meg a játékában. Az est legnagyobb élményét Hegedűs D. Géza nyújtja, Illként nagy ívet jár be a menekülő bűnöstől a sorsába beletörődő, magát a nép akaratának megadó áldozatig.

Korábban írtuk