Ma Magyarországon mintegy 750 ezer gyermek él szegénységben, ebből legalább 430 ezer valóban nagy nélkülözésben. Közülük sokan az intézményi kereteken kívül, azaz iskola után nagyon kevés olyan támogatást kapnak, amely segíthet a későbbi beilleszkedéshez szükséges készségek, motivációk kifejlődésében. A fogyatékos fiatalok által kezdeményezett és szervezett Jobb velünk a világ! rendezvénysorozat 2009-es koncertjének bevételeiből most egy olyan modellértékű napközi jöhetett létre, amelynek célja, hogy esélyt adjon a szendrőládi hátrányos helyzetű gyerekeknek.

A tavalyi Jobb velünk a világ! rendezvényen több mint ötmillió forint gyűlt össze, hogy a Böjte Csaba által szervezett erdélyi napközik mintájára itthon is hasonló intézmény jöhessen létre. Az otthonhoz szükséges ingatlanokat a helyi önkormányzat illetve egy szendrőládi magánszemély ajánlotta fel. A koncert bevételéből az ingatlanok felújítását és az otthon működtetésének elindítását finanszírozták.

Énekelnek, sportolnak, rajzolnak, kertet gondoznak

„A szendrőládi emberek lelkesen kapcsolódtak be a szervezésbe, munkával, tárgyi adományokkal, ötletekkel” – mondja Dely Géza, a Nem Adom Fel Alapítvány vezetője. „A legfontosabb része a programnak, hogy a gyerekek megtanuljanak gazdálkodni a közös értékekkel, igényesek legyenek a rendre, a szépre, és a jó értelemben vett gyarapodásra.” Szendrőlád az ország (átlagéletkort számítva) legfiatalabb települése, melynek 1800 lakosából közel 1400 fő roma származású. Ez családonként átlag 5-8 gyermeket jelent – legtöbbjüknek a mindennapi betevő falat és ruházkodás is gond. „A legnehezebb talán az, hogy nagyon sokan jönnének, az idejárók olyan jó hírét vitték az otthonnak, hogy mindig többen vannak itt, mint amennyi eredetileg a ház és a program befogadóképessége. A legszegényebb családok gyerekei járnak ide, elsőként 15 családdal kötöttünk szerződést, hogy egy-egy gyermek bekapcsolódhat tőlük a programba, de gyakran bekérezkednek a testvérek is” – mondta Dely Géza.

„Mi, sérült emberek nagyon büszkék vagyunk erre a közös eredményre” – nyilatkozta Papp Szabolcs, a Jobb velünk a világ! kerekesszékes szóvivője. „Ennek a kezdeményezésnek külön kimagasló értéke – az anyagi támogatáson túlmenően – az a széleskörű társadalmi összefogás valamint munkatársaink lelkes hozzáállása, amely a jövőben is képes lesz életben tartani ezt a programot a rászoruló fiatalok érdekében.”

Idén öko-lakóotthon a cél

Papp Szabolcs elmondta, a Jobb velünk a világ! szervezői idén is belefognak szociális támogató programjukba. November 21-én a Budapest Sportarénában a Quimby, a Csík Zenekar és a Kiscsillag lép fel a sérült zenészekből álló Nemadomfel Együttessel. A koncert bevételeiből fogyatékos emberek számára egy lakóotthon épül, amely passzívházként fog működni. Ez azt jelenti, hogy az épület a legmodernebb környezetvédelmi technológiákat használva minimalizálja az energiaveszteséget, és megújuló energiaforrások segítségével maga fogja termelni a működtetéséhez szükséges energiát. Az épület ezáltal az első passzívház közintézmény lehet Magyarországon.