Fotó: Gazdag Éva

Kihirdette a Benkó-díj nyerteseit a Benkó Sándor Művészeti Alapítvány.A díjátadóra különleges helyszínen, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektori dísztermében került sor. A világhírű Kossuth-díjas művész emlékére létrejött Benkó-díj nyerteseit az alapítvány díjkuratóriuma klasszikus zene kategóriában Lugosi Dániel Ali klarinétművésznek, a Virtuózok tehetségkutató 2014-es győztesének, dzsessz/dixieland kategóriában Balogh Tamás billentyűsnek, zeneszerzőnek, számos dzsesszverseny korábbi díjazottjának ítélte. Az üvegklarinét díj Szász Károly iparművész munkája.

Az alapítvány évente díjazza a hazai zenei élet kiemelkedő fiatal tehetségeit. A Benkó-díjat, amely az erkölcsi elismerés mellett komoly pénzjutalommal is jár, három kategóriában – dzsessz/dixieland, komolyzene és könnyűzene – ítéli oda a Kossuth-díjas művészekből álló díjkuratórium, melynek tagjai: Benkő László billentyűs, zeneszerző (Omega), Bogányi Gergely zongoraművész, Halász Judit színésznő, énekesnő, Kelemen Barnabás hegedűművész, Medveczky Ádám karmester, Miklósa Erika operaénekesnő és Szakcsi Lakatos Béla dzsessz-zongorista, zeneszerző. Az idei évben könnyűzene kategóriában nem hirdetettek nyertest.

A művész családja által létrehozott alapítvány célja, hogy Benkó Sándor emlékét megőrizze és ápolja. Az alapítvány kuratóriumának a család képviselőin kívül három neves szakember, közéleti személyiség a tagja, Batta András Széchenyi- és Erkel Ferenc-díjas zenetörténész, a Zeneakadémia korábbi rektora – egyben a díjkuratórium elnöke –, Józsa János akadémikus, a Budapesti Műszaki Egyetem rektora és Habsburg György rendkívüli és meghatalmazott nagykövet.

– Külön öröm számunkra, hogy a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen kerül sor a díjak átadására, hiszen azon felül, hogy a Műegyetemen végzett számos mérnök vált híres zenésszé, sőt zeneakadémiai tanárrá, kevesen tudják, hogy közöttük Sándor volt talán az egyedüli, aki nem vált pályaelhagyóvá, egyetemünkön villamosmérnökként évtizedeken át elkötelezetten oktatott és meghatározó tananyagfejlesztést folytatott. Ehhez a tevékenységéhez is kötődik az a rendületlen támogatói attitűd, amellyel a tehetséges fiatalokat mind a műszaki pályán, mind a művészeti területen felkarolta – emelte ki Józsa János köszöntőjében.

– Az Alapítvány a díjjal nemcsak fiatal tehetségeket támogat, mentorál; a Benkó-díj szélesebb értelemben olyan értékes zenei produkciók létrehozóinak szól, akik a „musica humana”, azaz az ember zenéjének, a zenélő embernek jeles képviselői. Azt hirdetjük, hogy a zenét létrehozó és előadó, közvetlenül a közönség felé forduló előadóművész „sámánja” korunknak is, és az élő zene varázsa, azaz a magasrendű zenei előadóművészet semmivel sem pótolható. Ennek szellemében folytatja az alapítvány Benkó Sándor örökségét, a zenéhez és a muzsikusokhoz fűződő humánus attitűdjét – hangsúlyozta Batta András.

A Benkó-díjra 18-30 év közötti, kiemelkedően tehetséges, de még széles körben nem ismert zenészek pályázhatnak. A 2018-as év pályázati időszaka március 1-jétől június 30-áig tart. Részletek és a pályázati kiírás itt olvasható: www.benkoalapitvany.hu.

Szentei A.