A „Matrica” Múzeumban április 23-án 14 órakor kerül sor Poroszlai Ildikó életéről, munkásságáról készített kötet bemutatójára. A város 40 éves évfordulójának tiszteletére megjelent kötetet Vezér Mihály polgármester és dr. Vicze Magdolna múzeumigazgató mutatja be. Ezután az egykori múzeumigazgató emléktábláját megkoszorúzzák a résztvevők, ahol Vezér Mihály polgármester mond ünnepi köszöntőt és emlékezik Poroszlai Ildikóra. Közreműködik Király Adrián színművész.

A Régészeti Park szezonnyitó ünnepségének keretében a koszorúzást követően várják a Parkban a vendégeket, ahol folytatódik a program. „Őskori” uzsonnára, a Régészeti Park megtekintésére és Kerékgyártó Gyula kőeszköz készítő bemutatójára invitálják az érdeklődőket.

A Park április 1-jétől október 31-i gazdag programokkal várja a látogatókat. A legközelebbi egész napos rendezvényre május 16-án kerül sor. A XIV. Családi Napok sorozat első programján a kelta korral ismerkedhetnek meg az érdeklődők. Minden hónap harmadik vasárnapján az őskor más és más területeire kalandozhatnak!

Dr. Poroszlai Ildikó régész, muzeológus, a százhalombattai „Matrica” Múzeum és a Régészeti Park múzeumalapító igazgatója, a magyarországi kísérleti régészeti kutatások úttörő egyénisége volt. Százhalombattára 1984-ben került, ahol a helytörténeti gyűjteményre alapozva nekilátott a ‚Matrica“ Múzeum létrehozásához. A Múzeum a látogatók számára 1987-ben nyitotta meg kapuit, a kor egyik legkorszerűbb helytörténeti kiállításával. Poroszlai Ildikó nevéhez kötődik Magyarország első őskori szabadtéri múzeumának, a százhalombattai Régészeti Parknak a létrehozása is. A Régészeti Park egyik fő feladatának a kísérleti régészet el- és megismertetését tartotta. A színvonalas szakmai munka érdekében fő céljai közé tartozott a hazai és nemzetközi kapcsolatok építése, tudományos kutatómunka, hazai és nemzetközi konferenciákon való részvétel, könyvek, kiadványok, szóróanyagok szerkesztése, kiadása, publikációk készítése. A Pulszky Társaságnak, annak megalakulásától tagja, az azon belüli Kismúzeumi Tagozat megalakítója és vezetőségi tagja. 1998 – 2002 között a holland-magyar kormányközi kapcsolat keretein belül az ún. MATRA program, kismúzeumi vezetők managementje projekt egyik trénere és koordinátora volt. 1996 óta a svéd-magyar tudományos együttműködés egyik vezetője volt. Irányítása alatt 1998-ban a múzeum elnyerte az „Év múzeuma 1997” kitüntető címet, ebben az évben ő maga megkapta a Pro Urbe Százhalombatta díjat, a város pedig 1999-ben a „Múzeumpártoló Önkormányzat” kitüntetést. 2004-ben Pest Megye Önkormányzata „Pest Megyéért Emlékérmet” adományozott a „Matrica” Múzeum kollektívájának, kiemelve Poroszlai Ildikó érdemeit. 2005 augusztusától a Régészeti Park mellett lévő utca Poroszlai Ildikó nevét viseli. A Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület Kismúzeumi Tagozata és a Százhalombatta Város Önkormányzata által közösen Poroszlai Ildikó Emlékérmet alapított 2006-ban, melyet minden évben egy kismúzeum kollektívájának adományoz.

2009-ben a Város Önkormányzata emléktáblát készíttetett a múzeumalapító emlékére. 2010 márciusában posztumusz díszpolgári címet adományozott a város munkásságáért.