Fotó: Jardek Szabina/Madách Színház

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hős tábornokaira legtöbbször aradi tizenhármakként hivatkoznak, így lényegesen kevesebben ismerik azokat az áldozatokat, akiket szintén Aradon, ám nem 1849. október 6-án végeztek ki. Ilyen elfeledett hős a tizenötödik aradi vértanúként is emlegetett Kazinczy Lajos, a híres nyelvújító, Kazinczy Ferenc fia is.

Kazinczy Lajos élete azóta került ismét reflektorfénybe, mióta Szirtes Tamás rendezésében a Madách Színházban bemutatták a Derzsi György-Meskó Zsolt szerzőpáros A tizenötödik című musicaljét. A darab nemcsak azért különleges, mert egy kevéssé ismert történelmi szereplő életét és tragédiáját mutatja be, de a Kazinczy Lajos életéről szóló musical az első darab a magyar színház- és zenetörténetben, amely az 1848–49-es forradalom és szabadságharc korát helyezi középpontba. – Kazinczy Lajos életének és hősi halálának emlékét az utókor, vagyis a mi feladatunk megőrizni. Éppen ezért nagyon örülünk, hogy a Madách Színházban helyet adhatunk A tizenötödik című, Kazinczy Lajos életét egészen új perspektívából feldolgozó, emellett a musical műfaji kereteit is feszegető előadásnak. A most felavatott emlékhelynek köszönhetően remélhetőleg rövidesen Kazinczy Lajos esetében is érvénytelenné válik az „elfeledett aradi vértanú” megnevezés” – fejezte ki reményét Szirtes Tamás, a Madách Színház igazgatója.

Kazinczy Lajos Kazinczy Ferenc és Török Sophie nyolcadik, legkisebb gyermekeként látta meg a napvilágot. A tullni utásziskola elvégzése után egy huszárezredhez került, ám szerelmi bonyodalmak és az ebből fakadó eladósodás miatt tiszti rangjának feladására kényszerült. Kilépett katonaként élete vákuumba került, melyből az új magyar hadsereg felállítását célzó 1848-as felhívás kínált számára mentőövet. Részt vett a pákozdi és a schwechati csatában, alezredesi rangban hadosztályparancsnok lett, valamint közreműködött a magyar utász zászlóalj megszervezésében is. A világosi fegyverletétel hírére 1849. augusztus 25-én Zsibónál csapatával ő is letette a fegyvert, majd az aradi haditörvényszék elé került. Védekezni próbált, de nem akart kibújni az ítélet alól, amely végül teljes vagyonelkobzásra, lőpor és golyó általi halálra ítélte.
– Teljesen egyértelmű volt számunkra, hogy a Fiumei úti sírkertben az 1848-49-es forradalom és szabadságharc számos fontos személyiségei között helye van a tizenötödik aradi vértanú emlékhelyének is. Nemzetünk kiemelt temetője az újkori magyar történelem különleges lenyomata, benne pedig Kazinczy Lajos emlékkövénél minden ismert és kevésbé ismert aradi vértanú előtt leróhatjuk kegyeletünket – mondta Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója az emlékhely avatásakor.

A tavasszal bemutatott A tizenötödik című előadás hármas szereposztásban tekinthető meg a Madách Színházban.

Hirdetés
Korábban írtuk