Fotó: MTI/Kovács Attila
Hirdetés

A zsúfolásig megtelt székesegyházban a bíboros arról beszélt: mivel „ugyanaz az Atya teremtett minket”, láthatatlan kötelékek kapcsolnak össze a világmindenség összes létezőjével, és „egyetlen nagy családot alkotunk”.

Ez a közösség pedig nem lehet valódi, „ha nincs a szívünkben gyengédség, együttérzés és aggódás” a többi emberért – hangsúlyozta Ferenc pápát idézve.

Ugyanakkor a húsvét öröme nemcsak felelősségre szólít, hanem erőt és reményt is ad, mert Isten „minden jó igyekezetünkben szeretettel kísér minket” – tette hozzá Erdő Péter.

A bíboros felidézte, hogy a feltámadt Krisztus ezt mondta a tanítványoknak: „Ne féljetek!”. És ezt mondja „nekünk is, mert az élet és a szeretet lehetőségei meghaladják az emberi képzeletet – fogalmazott.

Korábban írtuk

Kitért arra: Szűz Mária szívét határtalan öröm töltötte el húsvétkor a ”földre sújtó teljes fájdalom után„, mert egész szívével szerette fiát, a ”titokzatos egyetlent„, akiben Isten ígéretei maradéktalanul és minden emberi várakozáson túl beteljesedtek.

”Ha tehát imádjuk Krisztust, és mindenki másnál jobban tiszteljük Máriát, örüljünk is velük együtt!„ – kérte a főpásztor.

Az ünnepi liturgia keretében Erdő Péter felnőtteket keresztelt meg és részesített a bérmálás szentségében, a jelenlévő hívek pedig megújították keresztségi fogadalmaikat.

A szertartás végén a hívek a bíboros vezetésével körmenetet tartottak a bazilika körül.

Nagyszombaton, az esti vigília szertartásával kezdődik a katolikus egyház legfontosabb ünnepe, a húsvét, amely a kereszténység legnagyobb örömhírét hirdeti: Jézus feltámadt a halálból, és ezzel minden embert megváltott bűneitől, és mindenkit meghív az örök életre.