Fotó: MTI/Mónus Márton
Erdõ Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek érkezik az esztergomi bazilikába, ahol misét mutatott be Nagyboldogasszony ünnepén, 2021. augusztus 15-én.
Hirdetés

A bíboros rámutatott: a Szent Koronát ábrázoló kocsi szorosan kapcsolódik Nagyboldogasszony ünnepéhez, hiszen „Szent István koronáját, vagyis országát és népét Szűz Mária oltalmába ajánlotta”. Erre az oltalomra a mai sorsfordító időkben is „nagy szükségünk van” – tette hozzá Erdő Péter.

Kitért arra is: a szentségi körmenetekkel a résztvevők Krisztust kérik, hogy védelmezze a plébániát, a várost, az országot, ahol a körmenet elhalad. Ahogy e körmenetek, úgy a Szent Koronát és az oltáriszentséget ábrázoló két virágkocsi is „nagyszerű alakot öltő imádság Debrecentől Esztergomig és Budapestig, hazánkért és egész népünkért” – mondta a bíboros.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere köszöntőjében kiemelte: Nagyboldogasszony, vagyis Mária mennybevételének ünnepe egyben Szent István halálának, mennyei születésének ünnepe is. Úgy fogalmazott: „Szent Istvánnak köszönhetjük, hogy élünk, hogy magyarként élünk, és itt élhetünk.”

Ő volt az – folytatta a miniszter -, aki megteremtette a frank típusú keresztény magyar államot, és ezzel fizikailag és lelkileg is biztosította az ország megmaradását.

Korábban írtuk

Hozzátette: Szent István ezt a döntését erősítette meg akkor, amikor halála előtt egy nappal felajánlotta országát Szűz Máriának. Így lett Magyarország Mária országa, Regnum Marianum. Mária ezért nemcsak patrónája az országnak, hanem királynője is.

Fotó: MTI/MTI Fotószerkesztõség/Mónus Márton
Kásler Miklós, az emberi erõforrások minisztere beszédet mond a debreceni virágkarneválra induló virágkocsik szentelõ ünnepségén az esztergomi bazilika mellett 2021. augusztus 15-én.

Völner Pál, a térség fideszes országgyűlési képviselője arról beszélt: néhány éve kialakult hagyomány, hogy Esztergomból virágkocsik indulnak Debrecenbe, a virágkarneválra. Idén a Szent Koronát ábrázoló kocsin kívül készült egy a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus tiszteletére is.

E két szimbólum, a Szent Korona és az oltáriszentség „korszerűtlen” üzeneteknek tűnhetnek, hiszen „a mai világ teljesen másról szól”.

„Olyan vitákat folytatunk, amelyek alapjaiban kérdőjelezik meg a nemzetet, az egyházat és az istenhitet”.

„De pontosan azért kell ilyen erős üzeneteket, erős szimbólumokat küldenünk, mert csak így állhatunk ellen, és bízhatunk abban”, hogy a magyar népet ezer éve megtartó Szent Korona és az egyházat kétezer éve összetartó eucharisztia a jövőben is megőrzi „családjainkat és nemzetünket” – emelte ki.

Hernádi Ádám (Fidesz-KDNP), Esztergom polgármestere az alkalomra küldött üzenetében megköszönte a két virágkocsit, és arra kérte az esztergomiakat, azokra legyenek büszkék.

Azt is írta: a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus felekezeti hovatartozástól függetlenül minden keresztény, sőt az egész Kárpát-medence magyarságának ünnepe lesz.

Fotó: MTI/Mónus Márton
Erdõ Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek megáldja a Debreceni Virágkarnevál Szent Koronát ábrázoló virágkocsiját az esztergomi bazilika mellett a Nagyboldogasszony ünnepén bemutatott mise után, 2021. augusztus 15-én.

Papp László (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere szintén levélben köszöntette a résztvevőket. Mint írta, a köznyelv gyakran említi Debrecent a kálvinista Rómaként, ugyanakkor kevésbé közismert tény, hogy a reformátusok mellett a római és a görög katolikusoknak is van püspökségük a városban. Óriási a jelentősége annak, hogy ezek a felekezetek egymással és a kisebb létszámú történelmi egyházakkal is harmóniában, nagyon sok területen együttműködve élik meg hitüket.

Felidézte: ez a lelki egység három évtizeddel ezelőtt, Szent II. János Pál pápa szimbolikus cselekedetével kezdődött, aki debreceni látogatásán a kiengesztelés jeleként megkoszorúzta a Nagytemplom mögött felállított protestáns gályarabok emlékművét.

A szentmise végén Erdő Péter megáldotta az esztergomi bazilika új időkapszuláját. Az eredeti, a főszékesegyház építésekor, 1845-ben elhelyezett kapszulát a bazilika három éve tartó felújítása során bontották ki a kupola keresztjéből.

Az új időkapszula tartalmazza az eredeti okirat másolatát, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye aktuális névtárát, az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus emlékérmeit, a koronavírus-járványra emlékeztetve egy szájmaszkot és Erdő Péter írását.