Fotó: MTI (archív)
Hirdetés

A zenén innen…

Elképesztő zenei sokszínűség várható a Sziget fesztiválon: mások mellett fellép a tavalyi „Legjobb alternatív album” Grammy nyertese, a The National, az idei Grammyn a legjobb remixnek járó díjat bezsebelő Mura Masa, a brit alternatív rockzenei élet kiemelkedő gitárosa, Johnny Marr, vagy a tavaly év végén új nagylemezzel előrukkoló Tom Odell. És még nem is beszéltünk a Nagyszínpad headlinereiről: az első napon Ed Sheeran indítja a partit, másnap a The 1975, majd Martin Garrix zárja a Nagyszínpadot. Szombaton a The National, vasárnap Post Malone és hétfőn a Florence + The Machine a főműsoridős előadó. A Sziget zárónapján pedig két headliner is fellép a Nagyszínpadon: a Twenty One Pilots és őket a Foo Fighters követi.

…és túl

Az idei Sziget is a Love Revolution jegyében fogant: ezt a szellemiséget erősítve a Nagyszínpadon szerepet kapnak olyan vendégek, mint például Dr. Jane Goodall ENSZ békenagykövet és környezetvédő, Emi Mahmoud költő, aktivista és UNHCR jószolgálati nagykövete, és videóüzenetben közvetíti gondolatait Al Gore, volt amerikai alelnök, a The Climate Reality Project elnevezésű civil szervezet alapítója.

Színház és táncfronton is rengeteg érdekes programmal készülnek a szervezők: újdonság, hogy a Dan Panaitescu nagyszínpadon is lesz táncos produkció. Az amerikai Drew Dollaz utcai táncosként elképesztő hajlékonyságával vált világhírűvé: több mozgásforma ötvözésével alakította ki saját, hibrid stílusát. Drew pályafutása során eddig olyan partnerekkel dolgozott együtt, mint Madonna, Rihanna és Skrillex.

A Nagy Utcaszínház idei fellépői a Les Commandos Percu ütősökkel operáló csapata, akik formabontó Silence, vagyis Csend című előadásukat mutatják be minden este az utolsó nagyszínpados fellépő után. Előadásuk nyers, ősi érzékeinkre és félelmeinkre kiélezett hatásokat ígér, dobokkal és tűzzel – mind a színpadon, mind a közönség soraiban. 360 fokos élmény, rendezett zűrzavar, zene és fény játéka a darab.

A színházi program részét képezi a chilei Marco Layera projektje, amiben 9 tinédzser lánnyal közösen hoztak létre egy előadást, mely a mai fiatal generáció problémáit helyezi középpontba. A dél-koreai Elephants Laugh darabja előítéletességről, illetve egymás elfogadásáról és megértéséről beszél rendkívül megható és elgondolkodtató módon.