Esterházy János mártírhalált halt felvidéki politikus szimbolizálja a XX. századi magyar sorsot – erről beszélt Zsigmond Barna Pál, a Fidesz határon túli magyar ügyekért felelős igazgatója az M1 aktuális csatornán szombaton.

Fotó: MTI, archív

Mint mondta, példaértékű személyisége beépült a magyar köztudatba. A második világháború idején mentette a magyarokat, lengyeleket zsidókat, a háború végéig tagja volt a szlovák parlamentnek és szembeszegült például a zsidótörvényekkel. A háború alatt a fasiszták, a háború után a kommunisták üldözték – tette hozzá.

Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség főtitkára elmondta, az Esterházy János Emlékbizottsággal évről évre megemlékeznek a felvidéki magyarság ikonjáról.

Esterházy Jánost a második világháború után a szlovák kormány kiadta a Szovjetuniónak, ahol koholt vádak alapján kényszermunkára ítélték és a Gulágra küldték. Eközben távollétében egy szlovák bíróság a fasizmussal folytatott együttműködés hamis vádjával halálra ítélte, 1957. március 8-án egy morvaországi börtönben hunyt el. Szlovákiában mindmáig nem rehabilitálták.

MTI