Belépődíj nincs, minden érdeklődőt szeretettel várnak.

A Péceli Nagycsaládosok Madárfióka Egyesülete ebben a sorozatában arra vállalkozott, hogy családi példák segítségével bemutassa, hogy a különbözőségek nem a szembenállást teremtik meg, hanem az együttműködést erősítik. A magyarság számára István király óta törvény, hogy békességben, szeretetben kell élni más népekkel. 2009 februárjától, havonta egy-egy települést felkeresve, azt sikerült bemutatni, hogy a közvetlen környezetünkben mindenhol érvényesül az istváni törvény.

Olyan családokat sikerült találni, ahol a házastársak nem azonos nemzetiségűek. Az ő példájukon keresztül lehetett bemutatni, hogy mekkora ereje van a családnak, ami a különbözőségeket eltünteti, a vélt ellentéteket feloldja.

Hogyan tudja megőrizni a múlt értékeit egy olyan kis közösség, ahol a szülők más-más nemzetiségből, nyelvi környezetből származnak. Hogyan élik meg ezt a „nemzetköziséget” a gyermekek, szűkebb és tágabb környezetük? Mit jelent a település életében egy kisebbségi szervezet, esetleg kisebbségi önkormányzat jelenléte? Hogyan lehet megmutatni a családok, a települések, a térség életében megjelenő, valódi európai értékeknek a környezetükre gyakorolt hatását?

Az egyes településeken „Európai családi nap” rendezvényeket szerveztek helyi és vendég családok számára az európai sokszínűség jegyében, egységes program szerint. A bemutatkozást vállaló családokkal egy rövid beszélgetés történt, ezzel párhuzamosan a nemzetiségi kultúrákat gyermekjátékokon, zenei koncerteken lehetett megismerni. A családi napok programja, kép- és hanganyaga professzionális minőségben rögzítésre került, a felvételekből 2 lemezes DVD készült.

A helyszínek: Beloiannisz (görög), Újhartyán (német), Ráckeve (szerb), Kistarcsa (szlovák) Pécel (cigány)

A koncertek állandó szereplői: a Gyöngyharmat együttes, a Pyrgos együttes, a Pannónia táncegyüttes, a Prekovác zenekar, a Sváb parti együttes és Herzel tánccsoport