Csuja László neve még el sem tűnt a Virágvölgy stáblistájának aljáról, máris itt van első dokumentumfilmje is, ami egy őszinte, kicsit sem megjátszott mozi, hiszen a forgatókönyv írását az életre bízta a rendező. 

A Kilenc hónap háború dokumentumfilm a dokumentumfilmben, hiszen a határon túli magyarok helyzetét és a napjainkban zajló ukrán–orosz konfliktust is bemutatja. Egy 24 éves kárpátaljai magyar fiú, Jani történetét meséli el, aki úgy érzi, hogy édesanyja még mindig kisgyerekként tekint rá. Ezért nem menekül a katonai behívó elől, és mielőtt kilenc hónapra bevonul, megkéri barátnője, Zsani kezét is.

Jani a búcsúvacsora után hirtelen a fronton találja magát fegyverrel a kezében, szembesül a nyers erőszakkal, a halál hatalmával és azzal, hogy ő maga is mennyire gyenge és esendő. Telefonjával készített videónaplójának köszönhetően pedig a nézőket is magával viszi a háborús övezetbe.

A film arra próbál választ adni, vajon alkalmas lehet-e a háború és a katonaság arra, hogy ma egy fiú igazi férfivá váljon.