Hirdetés

Ám a vérgőzös ármádia rajtavesztett, 907. július 4-én Pozsonynál a 40 ezres magyar könnyűlovasság megbénította, szétzilálta és megsemmisítette a 120 ezres nehézlovas hódító sereget, melynek katonái közül mindössze néhány ezren tudtak elmenekülni. A honvédő harc fényes, teljes győzelemmel zárult.

Eleink páratlan haditettet vittek véghez, a világraszóló diadal megszilárdította hazánk és nemzetünk helyzetét Közép-Európában, a Kárpát-medencében. Olyannyira, hogy a bajorok nem csupán szabad át- és felvonulást biztosítottak a magyar csapatoknak nyugat-európai hadjárataikhoz, hanem a nyugatiak közel 130 évig nem próbálkoztak újabb katonai akcióval. Őseink bizony térdre kényszerítették az ármányodókat.

„Nem is a dicsőségért, hanem az életükért harcoltak, keményen ellenálltak” – írja a X. századból való híres Bajor Évkönyv. A hűség, a haza és sajátjaik szeretete mindent legyőző erőt és hitet adott eleinknek, és a magyar szabadságért küzdő utódaiknak, el egészen a XXI. századig, és tovább.

– A pozsonyi csata az egyik legmeghatározóbb, igazi sorsdöntő összecsapás volt történelmünkben. Valójában több egymást követő ütközetről van szó, melyeket úgy vállaltak őseink, hogy a győzelemre szinte semmi esély nem volt. A többszörös túlerő és a körülmények azzal fenyegettek, hogy a magyar nemzet eltűnik a történelemből. Mégis diadalt arattak. Ez az a tény, ami miatt ezt a sorsfordulót minden magyar embernek ismernie kellene, és persze az is fontos, hogy érzelmi hatásai is vannak, amelyek erősítik a nemzeti identitást – mondta a demokrata.hu-nak a Magyarságkutató Intézet főigazgatója, Horváth-Lugossy Gábor.

Pozsonyi csata from MKI on Vimeo.

A tudományos intézmény ezért a Hyperion Interaktív Oktatásfejlesztő Műhellyel együttműködve animációs filmet készített a pozsonyi csatáról. Az ország egyik legjobb szinkronhangja, Rékasi Károly narrációjával készült mozit Baltavári Tamás írta és rendezte, a zenét Bársony Bálint és Elek Norbert szerezte. A dalszöveget Fankadeli írta és énekli Tóth Gabi énekesnővel együtt átütő erővel, a Magyar Rhapsody Projekt közreműködésével. A filmet december 21-én 21 órakor sugározza a közmédia M5 kulturális csatornája.

Korábban írtuk

– Eredetileg nyárra terveztük a bemutatót, de a sors úgy hozta, hogy az év végére még aktuálisabb is lett a téma. A történelem valóban ismétli önmagát, és mi, magyarok már megszokhattuk, hogy itt, a Kárpát-medencében olykor meg kell védeni magunkat a nagyhatalmi túlerővel szemben. Ilyenkor kerül előtérbe a film által is kidomborított bátorság – mondta Horváth-Lugossy Gábor.