Fiume-kiállítás

Egy magángyűjtő, Skultéty Csaba dokumentumain és tárgyain keresztül idézi fel az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) múlt pénteken nyílt kiállítása, hogy mit jelent a magyar emlékezetben Fiume városa.

A tárlatot megnyitó beszédében Sólyom László köztársasági elnök kiemelte: a kiállítás személyessége, intimitása fogta meg, hiszen olyan tárgyak tárulnak a nézők szeme elé, például levelezőlapok, cédulák, dobozok, amelyek bárki otthonában megtalálhatók, ám érezhetően többről van itt szó, mint egy családi emlékről. Példamutatónak nevezte, hogy Fiumét a magyarok, horvátok, olaszok, osztrákok közösen hozták létre és békességben éltek egymás mellett. „Szeressük egykor közös hazánk egészét!” – hangsúlyozta az államfő.

A kiállítás egy hajófedélzetet imitálva mintegy rakományként mutatja be az emlékezetbe süllyedt világot, felvillantva a város életének és jelentőségének egy-egy oldalát. Bevezetőként egy képeslap-gyűjteményben gyönyörködhetnek a látogatók, akiket Fest Aladár Fiume-könyve kalauzol a képek között, bemutatva a város magyar szempontból legnevezetesebb épületeit, köztük a kormányzósági palotát, a haditengerészeti akadémiát és az Adria tengerhajózási társaság épületét – mondta el Benkő Andrea, a kiállítás rendezője.

Egy hajóhídon át jutnak az érdeklődők a fedélzetre: a rakomány, azaz a gyűjtemény egy része tárlókká átalakított utazóládákban látható, a második teremben a könyv és fotóanyag kapott helyet. A kiállítás színei Fiume városának színei: kék, vörös, arany; a tipográfiában is megjelenik a város címere, a kétfejű sas a feldőlt vizes korsóval és a felirattal: Indeficienter!

Skultéty Csaba elmondása szerint szülei, elsősorban édesanyja emlékére kezdett bele a gyűjtésbe, de Fiuméba csak a rendszerváltás után jutott el személyesen.

Egy családtörténeti gyűjteményen keresztül látható a különböző kultúrák együttélése, s ez nagy tanúságtétel arra, hogy Európában biztonságban vagyunk – fogalmazott Giovan Battista Verderame olasz nagykövet. Ivan Bandic horvát nagykövet pedig azt hangsúlyozta: mindaz, amit megőriztünk a múltból, legyen záloga a jövőnek.

Monok István, az OSZK főigazgatója elmondta: az intézményben további magán-gyűjteményeket is be szeretnének mutatni, hiszen az új gyűjtőkör kezd életre kelni, s a múzeumoknak segíteni kell őket az anyagmegőrzésben.

A Fiume magyar emlékezete – Skultéty Csaba gyűjteménye című kiállítás július 11-ig látogatható az OSZK-ban.