Mint ismeretes, az 1750-ben épült barokk stílusú Forgách-kastély rendbehozatalával a mándoki önkormányzat mintegy húsz éve próbálkozik, de csupán három éve, a Transit-Railway Zrt. céggel megállapodva sikerült végre olyan befektetőt találni, amely a romos épületet szerkezetkész állapotba hozta, és állagmegőrzése, vízelvezetése teljes mértékben biztosított. Mivel a kastély hasznosíthatóságának tanulmány tervéből egyértelműen kiderült, hogy az épített örökség részét képező kastély és a futballpálya közvetlenül egymás mellet nem férhet meg, ezért a befektető vállalta, hogy új, korszerű pályát épít minden igényt kielégítő öltözővel, parkolóval stb.

Buzánszky Jenő a pályaavatón a sport fontosságát hangsúlyozta. Mint mondta, az egészséges életmód mellett a sport belső energiát is ad, amelyre nagy szüksége van a mindenkori fiataloknak. A focilegenda szerint a város „jó úton jár”, amikor biztosítja a helyi fiatalok számára a lehetőséget az aktív sportolásra.

Dr. Szabó Ferenc, a Transit-Railway Zrt. igazgatója örömét fejezte ki, hogy sikerült megfelelni az elvárásoknak, ám jelezte: az lenne az igazi, ha sportcentrummá lehetne fejleszteni az új létesítményt, a feltételek adottak hozzá.

Tőkés László avatóbeszédében többek között a minél szélesebb körű társadalmi összefogás mellett érvelt. A püspök az önkormányzat és a befektető közötti jó együttműködést példaként értékelte az Orbán Viktor miniszterelnök által meghirdetett nemzeti együttműködés rendszerének összefüggésében. Mint rámutatott, áldozatvállalást igényel az hasonló jellegű létesítmények létrehozása, sok pénzbe és energiába kerülnek, és hát a mai, „tévé előtt ülő” társadalom ellustult, elhízott, csökkenőben a társadalmi igény. Márpedig, hangsúlyozta a püspök, nincs értékesebb a gyermekeink egészségénél. Másfelől különösen fontosak a csapatsportok, jelentette ki az Európai Parlament alelnöke, amelyek a közösségi alapértékek tiszteletére és elfogadására nevelik az ifjúságot. Magyarországnak szerencséje van, mondotta az erdélyi képviselő, hiszen Orbán Viktor miniszterelnök „a foci szerelmese”, államfővé pedig egy volt olimpiai bajnokot, Schmitt Pált választottak meg nemrég, így az oktatáspolitikusoknak, illetőleg a sport szerelmeseinek a testnevelésnek az oktatásban való hangsúlyos jelenlétéért nem kell külön lobbizni.

Az új pályát Kozma Zsolt református lelkipásztor és Márton János katolikus plébános áldása után a Partiumi Sportklub és a helyi focicsapat mérkőzésével „szentelték fel”. Az izgalmas összecsapást a megyei bajnokságban játszó házigazdák nyerték 5:4-re.