Albert Levente erdélyi képzőművész alkotásait mutatja be az a kiállítás, amely Embrió címmel szerdán nyílik Budapesten, a Forrás Galériában a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-haza Galéria sorozatának keretében.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán, illusztráció

A július 20-ig látható tárlaton bemutatják sok más mellett a kiállítás címét is adó, idén készült, Embrió és Alvó című munkákat, valamint a 2015-ben született Fénytörők című alkotást – olvasható a Forrás Galéria MTI-hez eljuttatott tájékoztatójában.

Mint írják, az Embrió című kiállítás kvintesszenciája, hogy átvilágítható egy lény, még mielőtt megszületne. Ezzel a gondolattal kezdődött Albert Levente öt évvel ezelőtti, Magzat című sorozata körvonalazódni, amikor születendő fiáról készült ultrahangos vizsgálatok felvételeit nézegette. Hónapokon keresztül sűrűn hálózott fekete-fehér oválisokat illesztgetett egymás takarásába, majd újabb vizsgálati felvételek változtatták az oválisok helyeit. 

A korábbi sorozat darabjait idén újragondolva, a kék szín túltengésében, hol kiengedve, hol újabb burkok védelmébe helyezve a deformálódó oválisokat, megszületett egy dinamikusabb, vidámabb, grafika és festmény határán mozgó Embrió-sorozat. Az Oldódó formák című alkotások a művész képzőművészeti kísérletezéseit tömörítik, ezekben megtalálható a rozsdás formák és nikkelezett dróthalmazok „emléke”. 

Albert Levente 1959-ben született Csíkkarcfalván, Hargita megyében. 1986-tól rendszeresen állítja ki Magyarországon és nemzetközi tárlatokon vegyes technikával készült grafikáit, installációit, festményeit. 1996-tól tagja a Romániai Képzőművészek Szövetségének, 2012-től a franciaországi Soleil de l’Est Nemzetközi Kulturális Egyesületnek. 2017-től kiállító művésze a Barabás Miklós Céhnek. Jelenleg a sepsiszentgyörgyi Háromszék című független napilap fotóriportereként dolgozik – írták a tájékoztatóban.