Hirdetés

A Rubicon történelmi magazin szeptemberi száma érdekes, a közvélemény számára eddig kevésbé ismert témáról szól, arról a légi háborúról, amit 1944 áprilisa és 1945 márciusa között vívtak a harcoló felek az ország égboltján. A lap nemcsak az egykori magyar pilótaszleng által „amerikai szezonnak” nevezett szövetséges bombatámadások időszakát tárgyalja, de azokat az összecsapásokat is, amelyekben a frontvonalakkal együtt mozgó szovjet és román repülőkkel vette fel a küzdelmet a magyar és a német légvédelem.

Aki beszélhetett még olyan idős budafokiakkal, akik átélték az 1944-es nagy amerikai bombatámadásokat, az tudja, hogy a légoltalmi riasztás után rettegve és remegve ültek házuk pincéjében az emberek. A Dunán átellenben levő Csepelt, illetve annak üzemeit verették az USAF négymotoros Liberátorai és Repülő erődjei (B–24 Liberator, B–17 Flying Fortress), már a motorok dübörgése is sokkoló volt, a több száz kilós, szőnyegszerűen ledobott bombák robbanásai által keltett hang- és léghullámok pedig megremegtették a házakat. Ahogy véget ért az „amerikai szezon”, és megfelelő közelségbe került a szovjet front, megjelentek az Il–2-es Sturmovikok is. Olyan alacsonyan, hogy pilótáik szinte beleláttak a kenyérért sorban álló asszonyok rémült arcába. Aztán megszólaltak az Il–2-esek fegyverei. 

A Rubicon nemcsak a légi hadműveletekről ír, illetve a magyar vadászrepülők hősies harcáról, amit a mindenkori túlerő ellen vívtak, hanem a hadviselő országok légierejének felépítéséről, repülőgépgyártásáról, géptípusairól is. Egy sor érdekességre derül fény, technikai, de katonai értelemben is, közöttük különösen izgalmasak a szovjet légierőt bemutató írások és a román légierőnek szentelt fejezet – ők azokkal a gépekkel emelkedtek a levegőbe egykori fegyvertársaik ellen, amiket még Németországtól kaptak. 

A lapszám pazarul illusztrált, nagyon érdekesek és sok információt hordoznak a korabeli fekete-fehér fotók, amelyeket eddig szinte egyetlen történelmi-hadtörténeti műben sem láthattunk. A szerkesztők fokozásként metszetrajzokat, grafikonokat és korabeli színes fényképet is betettek a magazinba.

Korábban írtuk