Fotó: shutterstock.com/Andrea Raffin
Hirdetés

Francesco Sparanero néven született a Bolognához közeli San Prospero községben, de Parmában nőtt fel, ahová csendőr apját áthelyezték. A színészet iránti vonzalma korán megmutatkozott, már hatévesen színpadon állt. A milánói egyetem kereskedelmi szakára iratkozott be, tanulmányaira úgy teremtette elő a pénzt, hogy éjszakai klubokban énekelt. A sármos, kék szemű fiatalember rövid ideig könyvelőként is dolgozott, de végül a filmszínészi pálya vonzóbbnak bizonyult számára a hosszú számsoroknál.

Rómába ment szerencsét próbálni, és felvette a Franco Nero művésznevet. Az első filmszerep 1963-ban talált rá, az áttörésre azonban az 1966-ban készült Django című spagettiwesternig várnia kellett, ez az alkotás tette nemzetközileg is ismertté. Sergio Corbucci erőszakkal teli, mítoszromboló filmjében egy bosszúszomjas férfit alakított, aki szerelme gyilkosát üldözi, miközben egy koporsót vonszol maga után, melyben – mint később kiderül – fegyvereit tartja. A rendkívüli siker nyomán Django fogalom lett, a filmnek – Nero nélkül – harmincnál több folytatása született, de egyik sem tudta felülmúlni az első sikerét. Napjaink nemzedékének Quentin Tarantino idézte meg a titokzatos pisztolyhős alakját Django elszabadul című filmjében. A spagettiwestern műfaja előtt tisztelgő alkotásban a címszerepet Jamie Foxx alakítja, és néhány pillanatra felbukkan benne az „eredeti” Django, Franco Nero is.

A színész el akarta kerülni a beskatulyázást, ezért több műfajban kipróbálta magát, játszott sci-fikben, drámákban és vígjátékokban egyaránt. Később így vallott erről az időszakról: „Döntenem kellett. Sztár leszek, aki rengeteg pénzt keres, vagy pedig lubickolok a különböző műfajokban, és így érdekesebb – és hosszabb – pályafutás vár rám.” Bizonyság erre, hogy valószínűleg ő az egyetlen, aki Hollywoodban öt filmre szóló szerződést utasított vissza, de azt állítja, a mai napig nem bánta meg. A film fővárosában a John Huston rendezte A Biblia című filmeposzban Ábelt, a Broadwayn nagy sikert aratott Camelot című musical filmváltozatában Sir Lancelot szerepét alakította, utóbbiért Golden Globe-díjra jelölték.

Filmbéli partnere, Vanessa Redgrave egy időre élettársa is lett, kapcsolatukból 1969-ben egy fiú született, aki szülei nyomdokaiba lépve a filmes szakmában dolgozik íróként, dokumentumfilmesként. Mostohalánya volt a Redgrave előző kapcsolatából született Natasha Richardson, akit – mivel apja, a rendező Tony Richardson már nem élt – ő kísért az oltár elé, amikor az hozzáment Liam Neesonhoz. Nero és Redgrave a kilencvenes években ismét közel került egymáshoz, és 2006-ban házasságot kötöttek. Négy évvel később együtt szerepeltek a Levelek Júliának című romantikus filmben, amelynek egyik cselekményszála saját szerelmi történetüket elevenítette fel, ezt meglőzően, 2004-ben Nero rendezte a a Redgrave főszereplésével készült A láz című drámát. A színészt a hetvenes években gyengéd szálak fűzték Catherine Deneuve, Goldie Hawn és Ursula Andress színésznőkhöz is.

Korábban írtuk

Pályafutása során több mint kétszáz filmben szerepelt, művészi igényű alkotás (például az 1970-es, Luis Bunuel rendezte Tristana, amelyben Catherine Deneuve volt a partnere) és kommersz egyaránt akadt közöttük. Sokoldalúságát az akciófilmektől kezdve (Bűntény a Via Venetón, Fehér Agyar visszatér, Keoma, A Kobra napja, A nindzsa színre lép, Még drágább az életed) a politikai krimiken át (Mint a bagoly nappal, A rendőrfelügyelő vallomása az államügyésznek, A vizsgálat leárult, felejtse el, A szalamandra) a történelmi alkotásokig (Mussolini végnapjai, Mexikó lángokban, Láttam az új világ születését) bizonyította.

A karizmatikus színész több magyar produkcióban is szerepet vállalt: játszott Koltay Gábor Julianus barát, Sacra Corona és Honfoglalás című filmjeiben, utóbbiban ő alakította Árpád vezért, 2007-ben az Almási Tamás rendezte Márió és a varázsló című filmben állt a kamera elé. A magát Magyarországon mindig otthon érző filmsztár 2009-ben az Operabál, 2017-ben az Egri Bikavérünnep díszvendége volt, 2019-ben a miskolci CineFest filmfesztiválon felesége, Vanessa Redgrave is ott volt, amikor átvette az Európai Mozi Nagykövete díjat.

Franco Nero a nyolcvanhoz közel is változatlan lendülettel dolgozik, már tele van a 2022-es naptára és jó pár szerepet írt alá az azután következő évekre is. Minden érdekesnek tűnő felkérést elfogad, legutóbb azzal került a média figyelmének közléppontjába, hogy az általa rendezett Az ember, aki Istent rajzolt című drámában először ajánlott szerepet Kevin Spaceynek azóta, hogy a színész zaklatási botránya miatt 2017-ben kegyvesztett lett Hollywoodban.