Tokaj-Hegyalja közel 60 pincészete sorakoztatja fel több mint 150 legszebb borát az idei Tokaji Március Nagykóstolón. A tematikus boros rendezvények szervezésére szakosodott Winelovers csoport hagyományos eseményén fölsereglő tételek talán még sosem voltak ennyire változatosak, hiszen nem csak a hazánk emblematikus borvidékének vezető fajtájának számító furmint, az egyre elismertebb hárslevelű, a közkedvelt sárgamuskotály és a kihagyhatatlan csúcs, az aszú műfaja lesz jelen, hanem kabarból, zétából, kövérszőlőből készült borokat is kóstolhatnak az érdeklődők. Fajtaborok és házasítások, birtokborok és dűlőszelektált tételek, száraz és édes borok egyaránt várják a borkedvelőket.

A Tokaji Március Nagykóstoló természetesen izgalmas szakmai előadások fóruma is, az érdeklődők Borkollégium díjtalan, úgynevezett pop-up-school kiselőadásain bővíthetik ismereteiket, emellett három mesterkurzusra is sor kerül. Demeter Zoltán a 2016-os évjáratra és korábbi ritka tételekre fókuszál, ifjabb Szepsy István kilenc, köztük forgalomban nem lévő borokon keresztül mutatja be portfólióját, a Disznókő Szőlőbirtok elmúlt negyed századáról pedig Mészáros László birtokogazgató ad áttekintést.
Mindezek mellett a Tokaji Különlegességek Termében 30 öt- és hatputtonyos tokaji aszú kóstolhatók, de tokaji pezsgők is várják a borkedvelőket, a Szepsy Pincészet és Demeter Zoltán Pincészete pedig válogatott borokat sorakoztat fel. A rendezvény e szegmense külön térítés ellenében látogatható.

A korábbi évekhez képest újdonság a Magyar Turisztikai Ügynökséggel együttműködésben megnyíló szakmai terem, ahol főképp a vendéglátói oldal, vagyis a HoReCa- (Hotels, Restaurants, Cafés) ágazat képviselőit várják a Tokajhoz kapcsolódó előadásokkal, eszmecserékkel.

A Tokaji Március Nagykóstolót ezúttal is megelőző, 70 fős szakmai zsűri által bonyolított nagyszabású borteszt számos meglepetést eredményezett. A legjobb 10 száraz tokaji borok között a Péter Pincészet 2016-os kabarja lett az első, a második és harmadik helyre azonos pontszámmal a Gizella Pince Szil-völgyi furmint-hárslevelű házasítása és a Palkó Pince Báthori hárslevelűje futott be. Elmondható tehát, hogy a hárslevelű is egyre komolyabb helyet követel magának a furmint mellett. A 10 legjobb édes bor mindegyike aszú, az első két helyen azonos eredménnyel a Gróf Degenfeld Szőlőbirtok 2013-as hatputtonyos aszúja és a Pelle Pince 2013-as aszúja végzett, a bronzérmet a Grand Tokaji 2013-as hatputtonyos aszúja kapta. E kategóriában feltűnő a 2013-as tételek meghatározó jelenléte.

A Tokaji Március Nagykóstolóra március 24-én 14 és 22 óra között kerül sor a fővárosi Corinthia Hotelben (1073 Budapest, Erzsébet körút 43-49.) Bővebb információ, jegyvásárlás: www.tokajimarcius.hu

Á.B.