Hirdetés

Ismét a furmintra figyel februárban a borértő közönség. Tíz évvel ezelőtt indította útjára Kézdy Dániel borszakíró a tematikus hónapot, melynek célja, hogy minél több borbár, kereskedés és vendéglátóhely állítsa kínálata középpontjába Tokaj-Hegyalja emblematikus fajtáját. 

Az elmúlt évtizedben a Furmint Február és annak csúcseseménye, a Furmint Február Nagykóstoló megkérdőjelezhetetlenül a legfontosabb, megkerülhetetlen, igazodási pontként szolgáló hazai boros seregszemlék sorába emelkedett. Részt venni rajta kiállítóként rang, borkedvelőként meghatározó, maradandó élmény. Erejét, jelentőségét a kompromisszummentes szakmai minőség, az emberléptékűség és a hitelesség adja.

És maga a furmint, ez a sokszor nehezen érthető, ezerarcú, mégis jól felismerhető magyar szőlőfajta, mely kiemelkedően alkalmas a termőhelyi sajátosságok esszenciális kifejezésére. Aki furmintot kóstol, a magyar hazát ízleli a szó szoros és átvitt értelmében egyaránt. 

A furmint és az azt gondozó magyar borosgazdák múlhatatlan történelmi érdeme, hogy a zászlóshajónak számító Tokaj-Hegyalját az utánozhatatlan aszúk mellett a száraz borok világában is a világ élvonalába emelte, legalábbis a minőség, az élmény tekintetében. Mert az ismertségen, pőrébben fogalmazva a piaci érvényesülésen még van mit javítani. 

Az idei tematikus hónap során már nem csak Csonka-Magyarországon, hanem szerte a Kárpát-hazában a magyar vendéglátás és a magyar borvilág fókuszba kerül a furmint. A Furmint Február Nagykóstolóra pedig immár tizenegyedik alkalommal is ugyanazon patinás környezetben, a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban kerül sor a budapesti városligeti Vajdahunyadvárban. 

A jeles eseményen több mint 200 tétel áll csatasorba, hogy meghódítsa az érdeklődőket. Mint mindig, a magasan jegyzett borászatok mellett idén is számos újabb, kevésbé ismert pincészettel találkozhatnak a borkedvelők Tokaj-Hegyaljáról, Nagy-Somlóról, Badacsonyból, a felvidéki Muzsláról, a Kunságból, a délvidéki Szerémből, Egerből, a Balaton-felvidékről, Balatonfüred-Csopakról, és a nyugat-szlovéniai Štajerska Slovenija borvidék is képviseleti magát.

A Furmint Február Nagykóstolóról minden további információ megtalálható a Facebookon.