Nem lehet a gyűlöleté, az erőszaké és a félelemé az utolsó szó, és az erőszakra biztosan nem az erőszak a jó válasz; ez 2016 húsvétjának fájdalmasan aktuális üzenete – mondta Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke az MTI-nek.

Gáncs Péter kiemelte, a világ kétezer év óta nem akarja elhinni azt, amit Jézus mond, hogy az emberiséget nem lehet fegyverrel, erőszakkal békességre vezetni. Ez csak szeretettel, megbocsátással, kiengesztelődéssel sikerülhet.

Az evangélikus püspök kiemelte, Jézus életének utolsó szakasza is mintha a kudarcról és az erőszakról szólna. Arról, hogy hiába minden, hiába gyógyított és tanított a szeretetre, végül a kereszten végzi, és még a saját tanítványai is szembefordulnak vele.

Jézus azonban nem érzi kudarcnak a keresztet, „ezt a gyalázatos kivégzőeszközt”, hiszen az utolsó szava nem az, hogy „nincs tovább vagy hogy elrontottam, hanem az, hogy elvégeztetett”. Isten pedig igazolja is ezt azzal, hogy feltámasztja, „kihívja fiát a sziklasírból húsvét hajnalán” – fogalmazott Gáncs Péter.

A föltámadt Krisztus pedig ahelyett, hogy győzteséként elvonulna, vagy visszatérne, hogy bosszút álljon, felkeresi a tanítványokat, hogy elküldje velük a világba a megbocsátás, a megbékélés gondolatát – hangsúlyozta.

Gáncs Péter felhívta a figyelmet arra is, hogy „amíg nem tudunk igazságosan megosztozni azon, amit Istentől kaptunk, addig a világ mindig is tele lesz elkeseredett emberekkel”, akik nem tartják értéknek az életet. Olyanokkal, akiknek nem számít sem a saját, sem mások élete. A húsvéti örömhír azonban épp ennek ellenkezőjét hirdeti: olyannyira számít az emberi élet, hogy az Isten hal meg, csakhogy az ember élhessen.

MTI