Fotó: shutterstock.com
Hirdetés

A Brit Awards a szigetország legnevesebb, legrangosabb zenei díjátadója. Az első díjakat 1977-ben osztották ki előadóművészeknek női és férfi kategóriákban egyaránt. Nemsokára azonban változás léphet életbe a kategóriákban a díjátadó vezetői szerint – megszüntetnék ugyanis a férfi és női előadók különválasztását, és gendersemleges kategóriákat hoznának létre, így a szóló énekesek és énekesnők egy kalap alá kerülnének az új rendszerben.

A most bejelentett változásokat legvalószínűbb módon azt válthatta ki, hogy a britek egyik népszerű énekese, Sam Smith a múlt héten bejelentette: sem férfiként, sem nőkét nem tudja magát meghatározni, így mostantól non-binary (azaz nembináris) a neme. Az énekes Instagram-profilján számolt be az életében bekövetkezett fordulatról.

A nembináris emberek speciális nyelvi igényeket is támasztanak a társadalom felé: az angol nyelvben a he/she és a him/her névmások helyett ugyanis a semleges they/them szavakat preferálják. Ezeket a névmásokat az angol nyelvben azonban több emberre használják, így az egyre népesebb nembináris tábor érdekes kihívás elé állítja az angol nyelvészeket azzal kapcsolatban, hogy pontosan mennyire helyes is nyelvileg egy embert például „they are…” szókapcsolattal illetni. 

Sam Smith egyébként jó pár Brit Awardssal büszkélkedhet már, de a díjátadó szervezői szeretnék, ha egy nembináris énekes sem lenne „félrekategorizálva” a műsorban. Az énekes posztjában hozzátette: világéletében hadilábon állt a biológiai nemével.

Egy reggeli műsorban is előkerült a díjátadó átalakításának a terve. Piers Morgan angol tévés személyiség is megvetően nyilatkozott a tervezett lépésekről. Kijelentette: „nagyszerű”, hogy díjátadós hagyományokat hajítanak félre azért, mert egy fickó nem tudja eldönteni, hogy férfi-e vagy nő.

Arról szintén nincsenek még információk, hogy az eddig díjazott két előadó helyett a gendersemleges kategóriában is kettő díjat osztanak-e ki.