Nekrológ

Döf (Dr. Dövényi Péter 1950-2009)

Fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik szerették és becsülték, hogy Döf, a Kalamajka zenekar kontrása örökre elköltözött közülünk.

Sokan, – szinte mindenki – ismerte a budapesti, de még a vidéki táncházasok közül is.

A megszokott kép az volt, hogy a Kalamajka zenekar muzsikált a színpadon, Döf pedig behunyt szemmel játszott, mintha aludna közben. Sokan nevettek rajta ilyenkor, pedig csak azért csukta be a szemét, hogy a fülével-hallásával rátapadhasson a prímhegedűre és a cimbalomra, hogy annál pontosabban és tisztábban intonálhassa az akkordokat. Már a kezdetekkor elterjedt róla, hogy ő az egyik legtisztábban játszó kontrás a táncházi zenészek között.

A kezdetek… Azok a kezdetek nagyon messzire nyúlnak vissza.

Döf 1973. májusában ott volt a Mákvirág zenekar alapító tagjai között. 1974. januárjától ez a zenekar játszott folyamatosan az ország első vidéki táncházában, Székesfehérvárott, de később a Fővárosi Művelődési Házban és a Kertészeti Egyetem klubjában is. 1978. óta a Mákvirág zenészei minimális tagmódosítással Kalamajka néven folytatták pályájukat. Ehhez az évhez kötődik az is, hogy a Budapest Belváros-Lipótvárosi Ifjúsági Házban – a „Molnár-utcában” – a Kalamajka második otthonára talált.

Akik csak egyszer is jártak a Molnár-utcában, bizonyára emlékeznek látásból Döfre, hiszen akkoriban el nem mulasztott volna egyetlen táncházat sem. És ez így volt később is, 31 éven keresztül, akkor is, mikor a „Molnár-utca” az „Aranytízbe” költözött. Döf ott volt az egészen a kétezres évekig tartó koncertkörutakon, ahol az együttes az ország majd minden harmadik településén megfordult. Kilenc önálló LP és CD, számtalan gyűjteményes lemez- és rádiófelvétel őrzi Döf muzsikálásának emlékét.

Kevesen tudják azonban, hogy Döf amellett, hogy muzsikált és a magyar hangszeres népzenének tudományos szinten is jó ismerője volt, emellett nemzetközi hírű geofizikusként, az ELTE egyetemi docenseként is kiemelkedőt alkotott. Az ő munkássága nélkül Magyarország geotermikájáról ma sokkal kevesebbet tudnánk. Kiválóan ismerte a klasszikus zeneirodalmat, általános műveltsége pedig átlagon felüli volt.

Hosszas betegeskedését nagy lelkierővel, belső derűvel viselte. Az utolsó napig nem adta fel a harcot a gyilkos kórral szemben, bár sejtette, hogy rövid idő méretett ki számára. Ha látogatni mentünk hozzá, rendszerint a székely népballadából vett idézettel fogadott: „Jőnek, jőnek csudahalott látni”?…

Döfnek nem voltak ellenségei. Senkit nem ismertem, aki 2-3 percnél tovább tudott volna haragudni rá. Mindenki szerette.

Lehet ennél többet elmondani egy emberről?

Ánti (Nagymarosy András)

a Kalamajka zenekar bőgőse