Gyógyító karácsony
Valaha a vajákos asszonyok és szerzetesek ismerői voltak a gyógynövények hatásának, de a hatásosabb gyógyszerek megjelenésével ez a tudás kihalt. Felhasználásuk azonban most ismét reneszánszát éli a természetesebb életforma népszerűségének növekedésével, s érdemes tudni, hogy a naponta vagy éppen csak az ünnepek idején használt fűszereknek is van gyógyhatásuk. A jellegzetes karácsonyi hangulatot, illatot adó növények nemcsak ízletesebbé és karakteresebbé teszik az ételeket, hanem baktériumölő anyagokat, emésztést serkentő illóolajokat és az ásványi anyagok felszívódását befolyásoló glikozidokat tartalmaznak. Most a mézeskalács jellegzetes fűszereinek világában kalandoztunk.
Ánizs
Jellemzően kellemes illata, friss, édesen aromás íze van. Étvágyjavító, emésztést serkentő, görcsoldó, haspuffadást csökkentő hatása miatt a gyermekgyógyászatban mint szélhajtó, szinte nélkülözhetetlen, ezenkívül kiváló köhögéscsillapító, vértisztító, hurutoldó, idegerősítő, valamint epebántalmak elleni szer is, tehát zsíros ételek után ajánlott. Illóolaját erőteljes gomba- és baktériumölő hatása miatt bőrbántalmak és szájüreg kezelésére is használják. A konyhában elsősorban süteményeket ízesítenek vele (ismert az ánizskenyér), továbbá gyümöcskompótokat, édes rizst, illetve céklasalátát, sőt vöröskáposztát. Italokban is közkedvelt, így puncsokban, szirupokban, likőrökben.
Gyomorerősítő gyermeklikőr: egy-egy teáskanál gyömbért, kardamomot és koriandert összekeverünk tíz gramm édesköménymaggal, tíz szem csillagánizzsal, 15 gramm szárított gyermekláncfűgyökérrel és kevés citromfűvel. A keveréket felforraljuk egy liter almalével és kevés mézzel, majd lehűtjük. Ezt még kétszer megismételjük, majd leszűrjük. Naponta fél deci ajánlott.
Fahéj
Egyike a legnépszerűbb fűszereknek, kereskedelmi monopóliumának megszerzéséért 300 éven át harcoltak egymással a portugálok, a franciák és az angolok, emberáldozatokat is ejtve: a Fűszer-szigetekről 1522-ben Magellán hajóiból csak egy tért vissza, de a kapitánya jutalmul magas rangot kapott. Címerét ezentúl két fahéjrúd, három szerecsendió és tizenkét szegfűszeg díszítette. A fahéjat végül a 18. század végén már akkora mennyiségben hozták be Európába, hogy a magas árak megtartása végett a hollandok valóságos fahéjhegyeket égettek el, hiába. A jellemző illatú, édeskés, csípős, kissé fanyar ízű fűszer szintén étvágyjavító, gyomorerősítő hatású, továbbá méregtelenítő, fájdalom- és gyulladáscsökkentő. Őrölt állapotban almás, diós süteményekhez, rizsételekhez, tejes ételekhez adják, míg egészben kompótok, gyümölcslevesek, mártások, továbbá a forralt bor és egyéb italok összetevője.
Szilveszteri krampampuli: 2-2 gramm kardamomimmagot és szerecsendiót, 1 dkg fahéjat, 5-5 gramm szegfűszeget és fekete borsot 3 dl 96 fokos alkoholban 8 napig áztatunk, leszűrjük, s annyi cukorszirupot öntünk hozzá, hogy egy liter legyen.
Gyömbér
Kínában ősidők óta használják, egyébként a Tang-kori szövegekben nehéz elkülöníteni az étel ízesítésére használt fűszereket a gyógy- vagy illatszerektől. A gyömbér sajátságos, csípős, kesernyés ízét a növény gyökértörzse adja. Szintén jó szolgálatot tesz telítettségérzés esetében, csillapítja az émelygést, továbbá tisztító hatású, élénkíti a vérkeringést, serkenti az immunrendszert, légúti és emésztőrendszeri fertőzések megelőzésére is jó, teaként megszünteti az orrdugulást. Bizonyos nemzeteknél kandírozott állapotban is kapható, adagolásával azonban óvatosan kell bánni. Levesek, szószok, burgonya- és babfőzelékek, vadételek ízesítője, valamint uborka, tök és gyümölcsök eltevésénél használják. A forralt bor összetevője, de felhasználják a likőriparban is.
Gyömbérsör: egy-egy kilogramm cukorhoz és mézhez egy meghámozott citromot, 15 dkg őrölt gyömbért, fél dl borecetet, két és fél liter forró vizet adunk. Miután kihűlt, belekeverünk három tojássárgáját és 3 dkg élesztőt. 2-3 napig állni hagyjuk mérsékelten meleg helyen, majd üvegekbe töltjük.
Szegfűszeg
Régi kínai fűszer, amelyet a nyelv fűszerének neveztek, ugyanis a Han-dinasztia korában a császár elé járuló udvari népnek lehelete felfrissítése végett szegfűszeget kellett a nyelve alatt tartania. A középkorban pedig már elismert járvány elleni szer volt Európa-szerte. Kellemes, fűszeres illatú, kesernyés, kissé égető ízű. Helyi fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő és fertőtlenítőszer, ezért fő aromahordozóját, az eugenolt a fogászat használja. Ezenkívül befolyásolja a húgyutakat, légcsőhurut esetén a felgyülemlett váladék eltávolítását is segíti. Befőttek, szószok, savanyúságok, néha sültek ízesítésére használják, ezenkívül a forralt bor, sok népszerű üdítőital, likőr ízesítője.
Köhögés elleni tej: három fej apróra vágott hagymát szegfűszeggel, cukorral, kakukkfűvel és kevés vízzel elkeverünk. 2 órán át lassú tűzön főzzük, pótoljuk a vizet, majd a masszát egy szűrön átnyomjuk. Tejjel azonos arányban elkeverjük, s napi három adagra osztva fogyasztjuk. Torokfájás ellen jó, egyben gazdag C-vitamin-forrás.
Szerecsendió
Évszázadok óta értékes, nemes aromájú fűszer. Fehéres színét az adja, hogy a tojásdad alakú diókat mésztejbe mártják a férgek és az újabb csírásodás ellen. Emésztési zavarokra és savtúltengésre hatásos, ezenkívül idegnyugtató, hangulatjavító. De nagy adagban méreg, az eufórián kívül erős szomjúságot, hallucinációt, hány ingert és pánikot idéz elő. Börtönökben drogpótló anyagként használják. Zsíros olaját pedig reumára, izomfájdalmakra bedörzsölni szokták. Főleg leveseket, főzelékeket, vagdalt és vadhúsokat, mártásokat, salátákat, meleg sajtos ételeket, süteményeket ízesítenek vele.
Erősítő bor: egy üveg fehérborba egy kakukkfűágat, fél teáskanál szerecsendiót, negyed teáskanál friss gyömbért, egy rúd fahéjat és tíz mazsolaszemet teszünk. Bedugaszoljuk, két hétig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Félpohárnyi ajánlott naponta.
Forrás: Romváry Vilmos: Fűszerek nagy könyve Readers Digest – Nagymama házipraktikái