A saját meghatározása szerint etno-jazz-funk műfajban utazó együttes tavaly tavasszal alakult, azóta Bécstől az erdélyi Székelyföldig már adtak egy sor teltházas koncertet, amelyekből a világhálóra is felkerültek részletek. A tíz dalt tartalmazó bemutatkozó albumon egyébként helyet kapott a műfajában slágergyanúsnak mondható Csángó leány című nóta videó változata is.

„Születtünk a 2007-es tavaszi ébredéssel, megannyi termés- és élményálommal. Zenevágyunkat nem ötvözték misztériumok, filozófiák, csupán az örömmuzsika – de attól kezdve, hogy nyilvános merényletet követtünk el, a visszajelzések, a közösségi-közös élmények is meghatározóak. Erdélyi indulásunk magába foglalja a távolabbi vidékekre, valamint közeli lelkekhez való eljutásunk reményét. Lemezünket úgy ajánljuk befogadásra, ahogyan készítettük – szeretettel: a NemEz ötösfogata” – vallják a muzsikusok.

A zenekar tagjai egyébként rutinos szegedi és székelyföldi zenészek: Kátai Judit énekes, Orbán Ferenc hegedűs, gitáros, Kátai Jocó dobos, Könczey Jenő billentyűs és Kerezsi Csongor basszusgitáros. Külön pikantériája közös munkálkodásuknak, hogy egyes tagok egymástól sok száz kilométerre élnek, így egy hónapban – persze a koncertezés mellett – egyszer próbálnak egy velőset, de mivel mindegyikük képzett zenész, ez sem kevés. Bizonyság erre, hogy a zenekar idén február 3-án a bécsi Live Award-on harmadik helyezést ért el, tavaly novemberben pedig a Becherovka Tehetségkutatón (Budapest) második helyezettek lettek. Mindemellett számos erdélyi (kolozsvári, temesvári, sepsiszentgyörgyi, csíkszeredai, székelyudvarhelyi, baróti, tusnádfürdői, marosvásárhelyi, székelykeresztúri, gyergyószentmiklósi stb.) és magyarországi (szegedi, budapesti, verőcei, tokaji, dabasi) hangversenyt adtak az elmúlt cirka egy évben. Az album már kapott néhány kedvező kritikát, például a második legnagyobb magyar közéleti napilapban. „… a lemez olyan hatású, mintha mesteri filmzene lenne. A muzsika atmoszférája ugyanis egészen magával ragadó…” (Magyar Nemzet, 2008. június 12., Hömpölygő folyam – Megjelent az etno-dzsessz-funkot játszó NemEz első albuma). Magyarországon egyébként az „Ötösfogat” (Tempo-086 által kiadott) anyagát a Fonó Budai Zeneház terjeszti.

Info: www.nemezband.com