Pihen a vébé mezőnye, itt az ideje, hogy apa és anya együtt menjenek ebédelni, vacsorázni egy jó étterembe. Ez a gondolat vezérelte a szervezőket, amikor június 30-ára hirdették meg az első tematikus BORSZERDÁT. Az akcióhoz eddig csaknem 200 étterem csatlakozott – ezeken a helyeken holnap féláron lehet inni a minőségi magyar borokat.

A rendezők erre az alkalomra speciális menüversenyt is hirdettek, amelynek eredményét ma hozták nyilvánosságra a BORSZERDA honlapján. „A séfek által megálmodott, konkrét borokkal társított ételsorok elbírálása sok örömöt jelentett a zsűri tagjainak. A magyar gasztronómia fejlődése egyértelműen tetten érhető az utóbbi időben” – mondta el a neves szakírókból álló zsűri képviseletében Benke László mesterszakács.

A versenybe ebéd- és vacsoramenüvel lehetett benevezni; mindkét kategóriában a Vadászkürt étterem nyert. A soproni vendéglátóhely ebédre soproni babos-káposztás halászlét kínál 2009-es Jandl kékfrankos rozéval, főtételnek vargányás mangalicaszűzet 2008-as Luka soproni kékfrankossal, desszertnek pedig könnyű mandulás-barackos habos kockát 2006-os késői szüretelésű soproni zenittel. Vacsorára első fogásként az étterem a kert összes zöldfűszerével készülő madárfészek-salátát álmodott meg házi füstölésű szarvasgombacsíkokkal és fehér szarvasgombaolajjal, amihez 2007-es Taschner Irsai Olivért pezsgőt kínál, főételnek Fertő-parti fogasfilé kerül a tányérra mandulapalástban, olívaolajos-kapris burgonyapürével, ehhez tavalyi Ákos soproni királyleányka dukál, desszertnek pedig kora nyári ízekkel, bazsalikommal és epervelővel ízesített piskótát szervíroznak 2006-os kései szüretelésű Iváncsics zöldveltelini kíséretében.

Ebéd kategóriában második helyen végzett a Hotel Sopron, harmadik lett a Vörös Postakocsi, míg vacsora kategóriában a második helyet a Nyárfás étterem szerezte meg a Vörös Postakocsi előtt. „Külön öröm volt a zsűrinek, hogy az első húsz helyezett között több budapesti étterem mellett találunk pécsi, miskolci, villányi, balatoni, makói, hollókői, zsámbéki, kecskeméti, esztergomi és nyúli éttermet is, így az érdeklődők országszerte foglalhatnak maguknak helyet a színvonalas menüket kínáló borszerdás éttermekben” – mondja Benke László.

A BORSZERDA honlapján (www.borszerda.hu) valamennyi csatlakozó étterem megtalálható és kereshető, s ha az étterem készített speciális menüt borszerdára, természetesen az ínycsiklandó ételleírások is elolvashatók. A menük mellett az oldal feltünteti az árat is; az éttermek vállalták, hogy borszerdán pontosan ezen az áron lehet megrendelni a menüket. A kellemes déli és esti borozást, a gasztronómiai örömöket Budapesten azzal is támogatják a szervezők, hogy a Főtaxi ezen a napon a 267-es kód bemondásával kedvezményes tarifával hozza s viszi a borszerdázókat, akár a város 30 kilométeres körzetében is.