Hirdetés

Koltay Gergely már régóta a magyar zenei élet önálló intézménye. Bár sokan azt jósolták, hogy a Kormorán évekkel ezelőtti kettéválásával háttérbe szorul, sőt, lekerül a hazai folk-rock színpadáról, szerencsére nem így lett, aktív muzsikus és termékeny szerző maradt. A Koltay-féle zenei felfogás pedig nem sokat változott az elmúlt évtizedek alatt, legfeljebb kibővült, például a nagyzenekari produkciók, a nagyobb formátumú projektek irányába – úgy, hogy a régi talapzat, a magyar népzenei kincs, illetve annak ötvözése a rockkal mindvégig megmaradt.

A fentieket bizonyítja tavaly megjelent szerzői albuma is. A kompozíciók természetesen – ez is egy Koltay-sajátosság – most is a magyar sorskérdésekhez kötődnek. A tizenkét dalból álló gyűjtemény Koltay eddig ismert zenei profilját vázolja elénk újra, de megmutatkozik klasszikus zenei képzettsége is – fuvola szakon végzett a Zeneakadémián. Az ebből következő pontos, precíz, ám mégis izgalmas hangszerelés minden perfekciója ellenére is rusztikusabb fazont ad a daraboknak, ami egyben az autentikus magyar népzene természetes érdességét is idézi.

A Magyar Hírek a sok magvas gondolat ellenére nem a világmegváltás szándékával született, inkább egyfajta tapasztalati összegzés és persze iránymutatás is. Üzenet a teljes kiüresedés felé tartó hazai popkultúrának, hogy a műfajnak igenis lennének tartalmas feladatai, akár az etnorock terén is. Új világkorszak kezdődött, és ez új forradalmat is provokált: a hagyományok forradalmát. A nemzetközi könnyűzenei színpadon és egyáltalán, az új, globális kultúrtérben nem illik olyan gondolatokkal és az azokat megerősítő zenei formákkal előállni, mint amilyeneket Koltay Gergely az album első dalának címében megfogalmaz: „Ha Isten velünk, senki ellenünk.”

Korábban írtuk