Fotó: MTI/Balogh Zoltán
Az Art Market Budapest vásár a Bálna Budapest rendezvényterében 2021. október 6-án. Mintegy 30 ország 120 kiállítójának részvételével, új helyszínen, a Bálna Budapest épületében rendezik meg október 7. és 10. között a 11. Art Market Budapest (AMB) kortárs képzőművészeti vásárt, együttműködésben a Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivállal
Hirdetés

Különleges év volt a tavalyi, hiszen a pandémiának köszönhetően alig rendeztek nemzetközi művészeti vásárt. A kivétel, azaz a kevesek egyike az Art Market Budapest volt, amelyet 2011 óta töretlen lelkesedéssel, kiállítói és látogatói kedvvel rendeznek meg a magyar fővárosban. Az Art Market kiemelten foglalkozik az újszerű, inspiráló művészeti tartalmakkal, különösen figyel a friss művészeti inspirációkra építő új generáció tagjaira, így évről évre ízelítőt igyekszik adni nemcsak Európa, de a világ még kevéssé felfedezett művészeti választékából. Eddig öt kontinens több mint 40 országából érkeztek kiállítók, a növekvő, évente mintegy 30 ezer körüli látogatószám pedig egyértelművé tette, hogy igény van erre a különleges művészeti platformra, amely friss impulzusokkal szolgál a globális művészeti színtér számára.

Idén október 7. és 10. között a Bálna Budapest mintegy 7 ezer négyzetméteres kiállítási tereiben 30 ország 120 kiállítójának köszönhetően több mint 500 művész több ezer alkotásával találkozhat a közönség. Érkezik kiállító többek között Albániából, Argentínából, Ausztriából, Chiléből, Csehországból, az Egyesült Királyságból, Libanonból, Törökországból és az Egyesült Államokból, de természetesen bemutatkozik hazánk valamennyi jelentős kortárs képzőművészeti galériája is. 

A rendezvény idén a visegrádi országok, azaz Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia kortárs művészetét helyezi a középpontba, így Visegrad Contemporary címen művészeti programsorozat indul, melynek keretében külső helyszíneken kiállítások és különböző rendezvények is várják az érdeklődőket. Külön is említést érdemel a négy ország frissdiplomás fotográfusainak anyagából válogató New Visegrad Photography tárlat a Bálna Budapest földszinti kiállítótereiben, illetve Vladimir Birgus, a cseh fotóművészet emblematikus figurája So Much, So Little című kiállítása a Budapest Music Center kiállítóterében, mely régiónk rendszerváltás előtti feszült légkörét idézi meg.

Ezúttal is megrendezik Art Photo Budapest, azaz Közép- és Kelet-Európa egyetlen nemzetközi fotóművészeti vásárát, sőt a Magyar Divat & Design Ügynökséggel való együttműködés keretében 360 Design Budapest címmel különleges kiállítást is rendeznek. Ez utóbbin részt vesznek a hazai design legkiemelkedőbb szereplői, akik a környezettudatosság, az újrahasznosítás és az anyagtudatos design fontosságára szeretnék felhívni a figyelmet. Az Inside Art nemzetközi művészeti konferencia pedig jelentős szakmai személyiségek részvételével, előadások és panelbeszélgetések formájában ad bepillantást a művészeti élet és piac aktualitásaiba, az azok jelenét és jövőjét formáló trendekbe.

Korábban írtuk