II. András király alakja áll a székesfehérvári Koronázási Szertartásjáték középpontjában, melyben a Rákóczi Szövetség színjátszó táborában részt vevő határon túli fiatalok is közreműködnek, akiket hétfőn köszöntöttek a székesfehérvári városházán.

Fotó: MTI, archív, illusztráció

A darab rendezője, Szikora János – a székesfehérvári Vörösmarty Színház igazgatója – a határon túli fiatalok fogadását követően elmondta: a hat éve indult Koronázási Szertartásjátékokban három szándék ötvöződik. Egyrészt a középkori királykoronázási liturgia bemutatása, másrészt a középpontban álló királyok élettörténete fontosabb epizódjainak ábrázolása, valamint a helyszín, a hajdani Nagyboldogasszony Bazilika, Magyarország ősi koronázótemploma „virtuális felépítése”.

Az idei szertartásjáték II. András életéből három fő mozzanatra koncentrál – emelte ki a rendező. Feldolgozza a király felesége, Gertrúd meggyilkolását – melyet a megszokottól eltérően ábrázol -, szól majd lánya, a később szentté avatott Erzsébet kevéssé ismert, de izgalmas életéről, valamint a II. András által kiadott Aranybulláról is. Szikora János megjegyezte, hogy a darabban megjelennek mindazok a motivációk, amelyek a királyt az Aranybulla megalkotásához vezették, illetve az Aranybulla főbb rendelkezései is elhangzanak majd a Koronázási Szertartásjátékban.

Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere a városba érkező határon túli fiatalokat köszöntve kiemelte: a Székesfehérvár és a nemzet történelme nagyban összefügg, ugyanis több száz éven keresztül itt koronázták királyainkat. Hozzátette: éppen ezért az országban egyedül ezen a helyen lehet hitelesen bemutatni a Koronázási Szertartásjátékot.

Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az I. Kárpát-medencei Színjátszó Táborba hatvanegy fiatal érkezett, Temesvár, Nagyvárad, Beregszász, Tiszapéterfalva és Szabadka környékéről, valamint az Ipolyságból. A fiatalok tíz napot töltenek el Székesfehérváron és statisztálnak majd a Koronázási Szertartásjátékban is.

A II. András – Csillaghullásban álmodó című Koronázási Szertartásjátékot augusztus 18-án és 19-én szombaton és vasárnap mutatják be Székesfehérváron a Nemzeti Emlékhelyen emelt szabadtéri színpadon. A főbb szerepekben Sághy Tamás (II. András magyar király), Osváth Judit (Árpád-házi Szent Erzsébet), Körtvélyessy Zsolt (Meráni János kormányzó érsek), Varga Gabriella (Meráni Gertrúd, a király felesége), Závodszky Noémi (Zsófia grófné) és Mihályi Győző (narrátor) látható. A darab rendezője és forgatókönyvírója Szikora János.