– Elsősorban mesélj kérlek az albumról és arról, hogy mi a véleményetek róla, így másfél évvel a megjelenés után? A közönségtől milyen visszajelzéseket kaptok?

– A zenekar életében és a Neck Sprain rajongók körében visszatekintve azt látom, hogy a 2006. októberében megjelent Heavyweight – 3rd Round olyan volt, mint egy hosszú szomjas sivatagi séta után egy korty jó hideg víz, vagy inkább sör. A Neck történetét ismerve ugyanis a nagy fiatalos lendület és annak sikerei a ’90-es évek végén és az új évezred elején érték a zenekart, az első két album kapcsán (1999: Overgain, 2000: True Soul Dead Body). Az azóta végbement tagcserék és egészségügyi problémák akadályozták meg, hogy ez a „sikertörténet” folyamatában kiteljesedjen. A zenekar alapító basszusgitáros-énekese Nagy Levente, hosszas küzdelem után volt kénytelen az énekesi ambícióit orvosi tanácsra végleg abbahagyni, ezért kellett várni a következő album megjelenéséig hat évet. Így amekkora fontossággal bírt a számunkra harmadik album, úgy akkora szeretettel és hűséggel viseltettek a rajongók irántunk ezalatt az idő alatt. Rögzültek egyébként olyan dalok, amelyek bennragadtak az előbb említett hat évben, de amikor ezen dalok megszabadultak „béklyóiktól”, friss erőt adva, újabb szerzeményekkel párosultak. Így jó élmény visszahallgatni a korongot, sőt ösztönöz minket egy ennél is jobb összetételű, minőségibb anyag elkészítésére, de imádjuk a Heavywight-et és ez így is van rendjén. Az album – ismerve a hazai kiadóknak a zenekarokat ellehetetlenítő és kiszipolyozó hozzáállását – szerzői kiadásban jelent meg. Legtöbbször „dupla csomagban” érhető el nálunk az élő fellépéseinken, ahol az élmény is megadatik és a hanganyaghoz is hozzá lehet jutni. Manapság ez a leggazdaságosabb és legközvetlenebb módja a közönség és a zenekar kapcsolatának.

– Tavaly a Tankcsapda vendégeként toltatok egy lemezbemutató turnét, de az önálló bulitokra eddig még nem került sor. Ez tehát a májusi bulitok főindoka, vagy esetleg csemegézgettek az előző két korongról is?

– Ennek a koncertnek már egy éve, az album megjelenése után meg kellett volna történnie. Azonban a hat éves várakozás nem volt elég a „sorsnak”, mivel az akkori dobosunk, Bánfalvi Sándor távozott a zenekarból. A Tankcsapdával közös turnén tehát vendégdobosokkal (Borlai Gergő, Szakajda Tibor) voltunk kénytelenek játszani. Az egész 2007-es év az új dobos megtalálásának jegyében telt, majd ősszel a két gitárosunk sérülz meg. Valamilyen szinten tehát tekinthető ez a buli megkésett lemezbemutató koncertnek, bár ez belülről csak nekünk igazán nagy elégtétel, hiszen ezután sem változik az ars poeticánk: „házibuli” – komolyan előadva.

– Ez mit jelent?

– Nagyon fontos számunkra az a kapcsolat, ami létrejön az elhivatott rajongók és közöttünk. Ez egy vidám, családias légkör, súlyos és energikus keményzenei hátérrel és előadásmóddal. És természetesen visszatekintünk, mint mindegyik koncertünkön az előző albumok slágereire.

– Kire esett a választásotok az üresen tátongó dobosi poszt betöltésére?

– Szakajda Tibor személyében megtaláltuk – mind dobtudásban, mind emberileg – a legmegfelelőbb embert a dobok mögé. Bár, csak a dobok mögé, hiszen gitárosunk Janó Mihály örök érvényű gondolatát (aki nem eszik húst, nem tud metált játszani) megcáfolva egész egyszerűen vegetáriánus, így nagyon nehéz egy zenekarra főzni, haha! Nem hiszem egyébként, hogy a zöldségek, és a sajtos tészta felbukkanása megbontaná azt az egységet, ami kialakult a Neck Sprainben.

– Készültök bármilyen különlegességgel erre az eseményre?

– Ez az este a régmúlt, a múlt és a jövő kapcsolódása, hiszen egyik vendégzenekarunk a jövőt maximálisan képviselő fiatal tagokból álló Nasmith, a másik pedig a régmúlt időket visszaidéző Bedlam zenekar tagjait felvonultató, új névvel és felállással visszatérő Nomad lesz. Mi meg valahol a kettő között, de inkább a múlt. Igazság szerint maximális erőbedobással készülünk erre a koncertre, hiszen olyan látványt és hangbeli élményt szeretnénk varázsolni a közönség elé, amelyre oly sokszor nem volt még eddig lehetőségünk. Éppen ezért a koncert vizuálisan is rögzítve lesz, melynek közel 50 százalékát felhasználjuk a július elején megjelenő videoklipünkbe, amit az album legnagyobb slágerére, a Your Lyricre készítünk el.

– Klipetek tehát lesz, ezen kívül még milyen tervekkel rendelkeztek a közeljövőre nézve?

– Szinte az összes fesztiválra kaptunk meghívást az idei évben, kivéve azokra, ahol nótoriusan az úgymond „lobbi-hobbi” együtteseket hívják meg rotációban, évek óta. Hozzáfűzném, a Neck eddigi elismeréseit, és fellépéseit figyelembe véve (zenéltünk már együtt a: Meshuggah, Deftones, Slayer, Soulfly, Sepultura és a Fear Factory zenekarral) ez nagyon szomorú. De találkozunk Tokajon, Efotton, Balatone-on, a debreceni Campuson és az Azfeszten. Sőt, ha minden jól megy, ősszel eljutunk Németországba, Hollandiába és talán egy másik kontinensre is, de erről majd csak akkor, ha már visszajöttünk.

Marosvölgyi Luca