A magyar kultúra legnagyobbjai élénk társadalmi életet generáltak jelenlétükkel a környéken, és ennek az izgalmas, lüktető szellemi környezetnek a hatása máig érezhető: hétvégén Eleven Ősz lesz a Bartókon.

Hirdetés
Fotó: Bartók Béla Boulevard/Facebook

A patinás múlt arra késztette a helyi kulturális intézményeket, üzleteket, éttermeket, borozókat, kávézókat, hogy összefogjanak és egy közös együttműködésben újraélesszék ezt a pezsgést: egyszerre alulról és felülről jövő akarat eredménye, hogy a környék ennyit fejlődött, és tavaly a világ ötven „legvagányabb” helye közé került. Jellemző, hogy sok művész lakik a környéken, a vendégek között számos egyetemi oktató és diák található, illetve az üzlettulajdonosok is egy kicsit itt is élnek, maguk tartják a kapcsolatot a vendégekkel, arcai saját vállalkozásuknak, így nem is üzletükbe, hanem lényegében véve az otthonukba lépünk be.

A Bartók Béla Boulevard tehát egy közös együttműködés a Gellért tértől a Feneketlen-tó környékéig tartó szakaszon, s egyik eredménye az Eleven Ősz című programsorozat szeptember 25-én és 26-án, ami galéria- és műterem-látogatással, sportprogramokkal, koncertekkel, köztéri installációkkal, workshopokkal vár minden korosztályt. Például az irodalmi és helytörténeti séták során megtudhatjuk, hol volt a szüzek fürdője, milyen híres emberek laktak a Gellért Szállóban, vagy miért járt Kaiser úr, a Hadik Kávéház tulajdonosa a bíróságra, hogyan udvarolt Karinthy Frigyes a Hadik-tulajdonos feleségének, na meg Böhm Arankának.

Folytatódik továbbá az 1 művész 1 porta elnevezésű kezdeményezés, ahol is a fesztivál idejére az utca szolgáltatói egy-egy művész bemutatkozására adnak lehetőséget. Érdekes élmény lehet az 1 kávé 1 novella a Kelet Kávézó és Galériában, ahol a kávé elfogyasztása mellett olvasnak fel a vendégnek az asztalánál. Lesz kalandjáték gyerekeknek a Pagony Könyvesboltban és számos kiállítás a galériákban.

Korábban írtuk

Érdemes megfontolni a kuponfüzetet is: háromezer forintért három jegyet tartalmaz: a #falatnyiBartók jeggyel a gasztronómiai kínálatból lehet választani, a #szorgosBartók kuponnal a művészeti workshopokon lehet részt venni, a #dallamosBartók jeggyel pedig az izgalmas előadások egyikén.