Közel 2500 hintalóból és azt megjelenítő műalkotásból álló magángyűjteményből válogatott kiállítás várja az érdeklődőket adventtől vízkeresztig a győri Szent László Látogatóközpontban.

Fotó: shutterstock.com, illusztráció

Fotó: shutterstock.com, illusztráció

A Dunakanyarban élő dr. Ladó Mária és dr. Tóth Ferenc több mint 30 éve gyűjti e kedves gyermekjáték legkülönbözőbb darabjait, iparművészeti, az irodalmi, képzőművészeti, zenei, fotóművészeti ábrázolásait, illetve kutatják az európai történelemben mintegy 400 éve felbukkant hintaló kultúrtörténetét. Az egyetemi oktató házaspár hitvallása szerint a hintaló kialakítása, díszítése, felszerszámozása az adott korok társadalmi lenyomatát is adja, hiszen tükrözi a lovak gazdasági szerepét, a lótenyésztéssel, a lótartással kapcsolatos szokásokat, a technika és a technológia fejlődését, a társadalom aktuális állapotát, a mindenkori ízlés és a divat alakulását.

A különleges tárlat megnyitója 2018. december 1-jén 17 órakor lesz, a kiállítás 2019. január 6-ig tekinthető meg a győri Szent László Látogatóközpontban (9021 Győr, Káptalandomb 13.)