Hirdetés

– Miért pont a Királydomb?

– A főváros X. kerületében található rákosmezei Királydomb véletlenül sem keverendő össze a városligeti névrokonával. Előbbi a középkori magyar királyi országgyűlések központi színhelye volt, és évszázados feledés után tavaly éppen a mi kezdeményezésünkre nyilvánította az Országgyűlés nemzeti emlékhellyé. Hogy a Királydomb társadalmi és emlékezetpolitikai szerepét tartalmasan meg tudjuk erősíteni, az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával szerveztük meg ezt a kétnapos, középkori forgatagot.

– Milyen különleges programok várják a közönséget?

– Az egyik legfőbb attrakció a királyi sátor újraállítása lesz ott, ahol eredetileg is volt, a dombtetőn. Korabeli ábrázolások, metszetek alapján történészek, díszlettervezők bevonásával készítettük el a sátrat, amelybe 12-én be is lehet menni. A látogató érdekes relikviákkal is találkozhat a Hunyadi-korból, megismerkedhet a különböző történelmi korszakok zászlóival, illetve egész hétvégén folyamatosan vetítjük a rákosmezei ország­gyűlések történetéről készült animációs filmünket. Emellett a helyszínen számos, korabeli viseletbe öltözött hagyományőrző jeleníti majd meg a XV. századi világot, illetve az országgyűlést, ami Hunyadi Jánost kormányzóvá választotta.

Nem véletlen, hogy éppen az ő személyét helyezzük a középpontba. Hunyadi János az egyik, ha nem a legnagyobb hősünk, és egyúttal egy olyan szereplő, akiről már mindenki hallott. Az ő személyén keresztül jobban meg lehet érteni, hogy a rákosmezei országgyűlés és ez a terület a magyar történelem szempontjából miért is olyan fontos.

– Milyen szempontok alapján válogatták a programokat?

– Minden generációt szeretnénk megszólítani. A legkisebbeket bábelőadással, Szalóki Ági-gyermekkoncerttel és állatsimogatóval is várjuk, illetve lesznek különböző családi programlehetőségeink is, például bárki kipróbálhatja az íjászatot. Zenés fellépőink, így mások mellett a Fonó zenekar Agócs Gergellyel és Pál István Szalonnával vagy a Cimbaliband is mindenkit várnak. A műsor összeállításakor az volt a fő rendező elv, hogy a középkori világhoz közelebb álló kulturális tartalmakat mutassunk meg a XXI. század emberének; a régi zene és a népzene nem véletlenül jelenik meg ilyen hangsúlyosan.

Korábban írtuk

– Mennyire lehet mindezt érvényesen átadni a fiatalabb generációknak?

– Egyre nehezebb. Ma már nem elég a történelmet csak tankönyvekből tanítani. Pontosan az ilyen rendezvények vezetik vissza az embereket a saját múltjukhoz.