50 dkg lábszárat fél cm széles és 6 cm hosszú csíkokra vágunk. Felaprózott 15 dkg vöröshagymát pirítunk. Beleteszünk némi apróra vágott fokhagymát és 4 dkg paradicsompürét. Kis vízzel felöntjük, majd 3 percig főzzük. Mehet bele a hús. Sóval, borssal és majoránnával szórjuk, kevergetve pörköljük, míg levét fövi. Ezután kevés vízzel felöntjük. Fedő alatt lassan pároljuk. Az elfőtt vizet pótoljuk. Ha a hús félig puha, hozzáadunk 2-2 felkockázott zöldpaprikát és paradicsomot, és így pároljuk meg. Közben csíkokra vágott 30 dkg sertésmájat, külön edényben olajon, 10 perc alatt kis tűzön megpirítunk. Hozzáadjuk a kész tokányhoz. Grízes tészta: Lábasban olajat hevítünk, beleszórunk 15 dkg grízt, csipet sót és kevergetve barnára pirítjuk. Felöntjük forró vízzel, hogy ellepje. A tűzről levéve lefedjük, majd hagyjuk állni 20 percet. Közben kifőzünk 50 dkg szélesmetéltet. A forró tésztát és a grízt összekeverjük, pirítjuk pár percig és kész. A tokányt a tésztával tálaljuk.

A Huszárkonyha nem a huszárok ételeiről szól, hanem olyan játékos és hagyományőrző külsőségek között zajló sütő-főző sorozat, amely a hagyományos magyar ízvilág keretein belül igyekszik új ételeket létrehozni. Olvassa a Demokratában és a Lovas Nemzetben, hallgassa a Csillaghang Rádióban kedd esténként (a világhálón www.csillaghang.hu), nézze a TV Paprikán, valamint a BVR TV-n!