Huszárkonyha – Áfonyás túrós bukta
A történetírás feljegyezte azt az 1566-ban történt hozzá fűződő eseményt, amikor is Arszlán budai pasa nyolcezer fős seregével be kívánta venni a várat, de Thury úgy ítélte meg, hogy 200 fős csapatával Arszlán tervét meghiúsítja. Így is lett, visszaverte Arszlán több hétig tartó ostromát, és kalandos, a vakszerencsét sem nélkülöző, ám vakmerő, éjszaka végrehajtott támadásával végképp megpecsételte Várpalotán a török álmokat. E kis történet is erősítsen meg minket abban, mely szerint felesleges minden ellenkező értelmű gondolat, s Berzsenyi igazsága örök érvényű: „Nem sokaság, hanem lélek, s szabad nép tesz csuda dolgokat”.
Felfuttatunk 2 dl langyos tejben 5 dkg élesztőt 1 kk. cukorral. Összekeverjük 80 dkg liszttel, 20 dkg vajjal, 2 tojással, és dagasztjuk. Ha sima a tészta, kinyújtjuk és felkockázzuk. A töltelékhez összekeverünk 50 dkg túrót 2 tojássárgájával és 20 dkg áfonyalekvárral, majd hozzáadjuk a habbá vert tojásfehérjét. A 15×15 cm-es tésztákat megtöltjük és batyukat készítünk belőlük. Zsírozott tepsibe tesszük, és megtöltve hagyjuk kelni fél órát. Ezután 150 fokon 15 perc alatt megsütjük. Kakaóval reggelire fenséges, tízórainak első osztályú, ebédre harmadik fogásnak emlékezetes, uzsonnának még elmegy, de vacsorára már veszélyes.
A Huszárkonyha nem a huszárok ételeiről szól, hanem olyan játékos és hagyományőrző külsőségek között zajló sütő-főző sorozat, amely a hagyományos magyar ízvilág keretein belül igyekszik új ételeket létrehozni. Olvassa a Demokratában és a Lovas Nemzetben, hallgassa a Csillaghang Rádióban kedd esténként (a világhálón www.csillaghang.hu), nézze a TV Paprikán, valamint a BVR TV-n!