Az áldos ősi magyar áldozati étel, amelyet szertartásos lakomákon, áldomások alkalmával illik fogyasztani. Az említett forgatáson Csaba és Ildikó a törteli hun üst rekonstruált másában főzte meg Árpád vezér áldosát, sajátos módon emlékezve Árpád vezérünk halálának ezredik évfordulójára.

Elkészítés 10 főre: Kisebb bográcsba 1,5 kg apróra vágott vöröshagymát rakunk, rá öntünk 4 liter vizet és felforraljuk. A feláldozott marha 80 dkg feldarabolt húsát főzzük benne. Ha félig megpuhult a hús, adunk hozzá 40 dkg árpagyöngyét és 1 kg megmosott savanyú káposztát, 1 kg csirkecombot, majd 50 dkg zöldséget, amely apróra vágott fehér- és sárgarépából, zellerből és karalábéból áll. Kakukkfűvel, borsikafűvel, zellerlevéllel és majorannával fűszerezünk. Nyomelemekben és ásványi anyagokban gazdag kősóval sózzuk. A végén adjuk hozzá a 40 dkg kölest és főzzük készre! Akár fehér-, akár vörösbort iszunk hozzá, száraz legyen!

A Huszárkonyha nem a huszárok ételeiről szól, hanem olyan játékos és hagyományőrző külsőségek között zajló sütő-főző sorozat, amely a hagyományos magyar ízvilág keretein belül igyekszik új ételeket létrehozni. Olvassa a Demokratában és az Arany Tarsolyban, hallgassa a Pelikán Rádió FM 93,6-on és nézze a Budapest TV-n!