A 10 dkg apróra kockázott füstölt szalonnát zsírjára sütünk, majd beleteszünk 2 kisebb fej apróra vágott lila és 2 kisebb fej vöröshagymát. Mikor megdinsztelődött a hagyma, félrehúzzuk a bográcsot, pirospaprikával megszórjuk, majd teszünk rá egy pohár vizet. Rakunk bele 1-2 paradicsomot és egy zöldpaprikát, sszeforraljuk, majd hozzáadjuk a 2 kg felkockázott bornyúhúst és felöntjük vízzel. Mikor felforr, beletesszük az előző este beáztatott és lecsepegtetett 80 dkg tarkababot, felöntjük annyi vízzel, hogy jól ellepje. Ízesítésnek teszünk bele őrölt borsot, sót, 1 fej elkapart fokhagymát, csipetnyi majoránnát, és köménymagot, és kevés vegetát. Aki szereti csípősen, tegyen bele erős paprikát. Nem szabad túlfűszerezni, mert az ízek elvesznek.

A Huszárkonyha nem a huszárok ételeiről szól, hanem olyan játékos és hagyományőrző külsőségek között zajló sütő-főző sorozat, amely a hagyományos magyar ízvilág keretein belül igyekszik új ételeket létrehozni. Olvassa a Demokratában és az Arany Tarsolyban, hallgassa a Pelikán Rádió FM 93,6-on és nézze a Budapest TV-n!