A Magyar Hagyományőr Világszövetség (MHVSZ) Atilla Szövetsége és Tokod Nagyközség Önkormányzata második alkalommal rendezte itt meg a „Gardellaca Római Fesztivált”. Volt római piac, római esküvő, játszóház és hastánc, de volt rabszolgapiac és gladiátorharc is. Összecsaptak a római harcosok (Gladius Történelmi Hagyományőrző Egyesület) a gallok és hunok (Gerecse Íjászok Egyesülete és a Fehérvári Hagyományőrző Íjászegyesület) seregeivel is. A gulyáskirály Csányi Sándornak köszönhetően a „Pannónia legjobb szakácsa díjért” küzdöttek a főzőverseny részvevői, akik többnyire a helyi római kort idéző ruhákat öltő lakosokból kerültek ki.

A bőrös malachúst (1,2 kg oldalas, lapocka vagy tarja) kockásra bevagdossuk, besózzuk. Bekenjük fehér boros mézzel, majd egy nagy tepsiben megágyazunk a húsnak bőrkével, arra fektetjük a húst. (Fontos a bőrke, mert különben a lefolyó méz odaég) Fóliával letakarjuk az egészet, és kis lángon 1,5-2 órát pároljuk, míg puha nem lesz. Majd levesszük a fóliát és nagy lángon pirosra sütjük a bőrt. Közben boros mézzel néhányszor bekenjük. A káposztát káposztareszelőn legyaluljuk. Lábosban egy evőkanál zsírt hevítünk, ebben megforgatjuk a káposztát. Megsózzuk, enyhén megcukrozzuk és egy kávéskanál őrölt köménnyel megszórjuk. Lefedve, takaréklángon pároljuk. Amikor félig megpuhult, akkor két nagy, meghámozott almát reszelünk bele, majd tovább pároljuk.

A Huszárkonyha nem a huszárok ételeiről szól, hanem olyan játékos és hagyományőrző külsőségek között zajló sütő-főző sorozat, amely a hagyományos magyar ízvilág keretein belül igyekszik új ételeket létrehozni. Olvassa a Demokratában és az Arany Tarsolyban, hallgassa a Pelikán Rádió FM 93,6-on és nézze a Budapest TV-n!