Elkészítés 4 személyre: Fél élesztőt felfuttatunk, hozzáadunk 2 kg lisztet és 5 nagyobb szem burgonyát lereszelve. Kidagasztjuk, majd pihentetjük. Amikor kelni kezd, hozzáöntünk fél liter sós tejet. Jól összedolgozzuk, és egy órát kelesztjük. Ha megkelt, kis gombócokat formázunk belőle, majd ezeket kerek és lapos alakúra nyújtjuk, paskoljuk, s bő forró olajban kisütjük. Tehetünk rá – mondjuk – pirított apró szalonnát és kapros házi tejfölt. Nagy vendégsereget olcsón lehet vele jóllakatni.

A Huszárkonyha nem a huszárok ételeiről szól, hanem olyan játékos és hagyományőrző külsőségek között zajló sütő-főző sorozat, amely a hagyományos magyar ízvilág keretein belül igyekszik új ételeket létrehozni. Olvassa a Demokratában és az Arany Tarsolyban, hallgassa a Pelikán Rádió FM 93,6-on és nézze a Budapest TV-n!